چهار فعال مدنی در دادگاه تجدیدنظر مجموعا به ۸ سال زندان محکوم شدند

از راست: بهنام شیخی، اکبر آزاد، سید محمد فقیهی (وکیل پرونده)، علیرضا فرشی و حمید منافی

اکبر آزاد، علیرضا فرشی، بهنام شیخی، و حمید منافی نادارلی چهار فعال مدنی که پیش از این در دادگاه بدوی به احکام طولانی مدت زندان و تبعید محکوم شده بودند، در دادگاه تجدید نظر مجموعا به ۸ سال زندان و ۸ سال تبعید محکوم شده‌اند.

یک منبع مطلع روز دوشنبه ۳۰ دی در گفتگو با صدای آمریکا گفت که جلسه دادگاه تجدید نظر این چهار فعال مدنی آذربایجانی (ترک) که اسفند ماه سال ۹۲ در مراسم بزرگداشت روز جهانی زبان مادری در نسیم شهر تهران بازداشت شده بودند در تاریخ ۲ دی، در شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر تهران به ریاست قاضی بابایی برگزار و حکم صادره روز دوشنبه ۳۰ دی ماه به سید محمد فقیهی وکیل پرونده ابلاغ شده است.

صدای آمریکا نمی‌تواند به طور مستقل جزئیات این خبر را تایید کند.

به گفته این فرد مطلع در جلسه رسیدگی به پرونده، این فعالان و وکیل مدافع آنها ضمن رد اتهام «مشارکت در تشکیل جمعیت به منظور برهم زدن امنیت کشور» اساس تشکیل پرونده و سیر قضایی را غیرقانونی خوانده و اعلام کرده بودند «هر حکمی که فارغ از کم و کیف آن در این دادگاه صادر شود طرز نگاه حاکمیت جمهوری اسلامی ایران به مسئله زبان مادری اتنیک‌های [گروه‌های قومی] غیرفارس قلمداد و در تاریخ ثبت خواهد شد.»

بر اساس اطلاعات موجود، هر یک از این افراد توسط شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر تهران به ۲ سال زندان و ۲ سال تبعید محکوم شده‌اند.

پیش از این صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرده بود که علیرضا فرشی، اکبر آزاد، بهنام شیخی و حمید منافی در سال ۱۳۹۵ از سوی شعبه یک دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان از بابت اتهام وارده به ترتیب به ۱۵ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان باغملک در استان خوزستان، ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان دره‌شهر در استان ایلام، ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان مسجد سلیمان در استان خوزستان و ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهر ازنا در استان لرستان محکوم شده‌ بودند.

همچنین ببینید: محکومیت ۴ فعال مدنی به اتهام برگزاری مراسم روز زبان مادری: ۴۵سال زندان و ۸سال تبعید

این فرد مطلع به صدای آمریکا گفت، دو هفته پس از برگزاری جلسه دادگاه تجدیدنظر،علیرضا فرشی که پیگیر نتیجه دادگاه تجدید نظر بوده است به دلایل نامعلومی روز چهارشنبه ۱٨ دی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است.

این اولین بار نیست که فعالان آذربایجانی به احکام طولانی مدت زندان محکوم می‌شوند، اوایل مهر ماه سال جاری نیز حکم ۸ سال زندان عباس لسانی، یک فعال آذربایجانی دیگر که توسط شعبه اول دادگاه انقلاب اردبیل به ریاست قاضی خدادادی صادر شده بود، از سوی ناصر عتباتی ریاست شعبه یک دادگاه تجدید نظر اردبیل به ۱۵ سال افزایش پیدا کرد.

همچنین ببینید: حکم عباس لسانی در دادگاه تجدید نظر «دو برابر» شد

براساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل در سال ۲۰۱۸ بیش از هفت هزار نفر اعم از شرکت‌کنندگان در تظاهرات، دانشجویان، روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق زنان، فعالان محیط زیست، فعالان کارگری و فعالان حقوق قومی و اقلیت‌های مذهبی در ایران بازداشت و صدها تن به زندان محکوم شده‌اند.

همچنین ببینید: عفو بین الملل: سال ۲۰۱۸ برای ایران به عنوان «سال شرم» در تاریخ می‌ماند

وزارت خارجه آمریکا بارها و در موارد مختلف برخوردهای خشونت آمیز و سرکوب گسترده معترضان، و نیز نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط رژیم حاکم بر آن کشور را محکوم کرده است.