کارگران و کشاورزان درمعرض پرتوهای سرطان‌زای خورشید؛ فقط مراکز دولتی تعطیل شدند

گرمای شدید هوا در ایران

با تشدید گرما و تابش پرتوهای سرطان‌زای خورشید در ایران که منجر به کاهش ساعات در مراکز دولتی در روز شنبه ۶ مرداد و تعطیلی ادارات در روز یکشنبه ۷ مرداد شده است، کارگران در بسیاری از مراکز صنعتی در فضای باز و کشاورزان همچنان به فعالیت در معرض نور آفتاب ادامه می‌دهند.

به دنبال قطع برق مشترکان در هفته‌های گذشته، مقامات جمهوری اسلامی با عنوان کردن دلایلی همچون«گرمای شدید»، «حفظ سلامتی شهروندان» و «مدیریت مصرف انرژی»، تمامی مراکز و اداره های دولتی و بانک‌ها در سراسر ایران، به جز مراکز خدمات امدادی و اورژانسی، را در روز یکشنبه تعطیل اعلام کردند.

کارشناسان پزشکی درباره «عوارض خطرناک» فعالیت در معرض تابش طولانی‌مدت نور خورشید و پرتوهای فرابنفش هشدار داده‌اند.

به گفته رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، عباس شاهسونی، تاثیرات پرتو «یو وی اِی» خورشید باعث بروز سرطان پوست، پیری زودرس پوست، آب مروارید و اختلال در سیستم ایمنی می‌شود.

این مقام وزارت بهداشت، سرطان پوست را در زمره شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران دانسته و تاکید کرده است که کشاورزان و کارگران در محیط‌های باز در معرض خطر بالاتر تابش پرتوهای فرابنفش قرار دارند.

این در شرایطی است که برخی از کارکنان به ویژه کارگران بخش خصوصی از تبعیض میان بخش دولتی و خصوصی در زمینه تعطیلات مربوط به گرما و حفظ سلامتی شهروندان انتقاد کرده‌اند.

در همین ارتباط، شمار بسیاری از کارگران در پیام هایی در کانال های تلگرامی از تعطیل اعلام نشدن بخش خصوصی و اجبار به کار در این گرمای شدید انتقاد کرده‌اند.

همچنین به گزارش خبرگزاری ایلنا، جمعی از نیروهای پیمانکاری اداره های دولتی گفته‌اند که به رغم کاهش ساعات اداری و تعطیلات مراکز دولتی، همچنان ملزم به حضور در اداره، طبق روال همیشگی شده‌اند.

رییس گروه سلامت هوا در وزارت بهداشت، دامنه میزان تابش پرتوهای فرابنفش را از صفر تا ۱۱ ذکر کرده و گفته است که در چند روز آینده این شاخص در تهران به عدد ۹ و در اهواز تا عدد ۱۱ افزایش خواهد یافت.

عباس شاهسونی از شهروندان خواسته است که مواجهه با نور خورشید در ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر را به حداقل رسانده و از کلاه‌های لبه‌دار، لباس‌های بلند و آستین‌دار، شلوار بلند، کرم‌های ضدآفتاب قوی و عینک آفتابی استاندارد استفاده کنند.

از سوی دیگر، سخنگوی سازمان اورژانس، بابک یکتاپرست، درباره عواقب مربوط به گرمازدگی هشدار داده و از افزایش ۱۰ درصدی مبتلایان نسبت به سال گذشته خبر داده است.

آژانس‌های وابسته به سازمان ملل تخمین زده‌اند که سالانه نزدیک به ۵۰۰ هزار تن در سراسر جهان بر اثر گرما جان خود را از دست می‌دهند.

این در شرایطی‌ است که وزیر نیرو در ایران، علی اکبر محرابیان، از «شرایط سخت در حوزه تولید و تامین برق کافی» خبرداده است.

راهکار مقامات جمهوری اسلامی برای مقابله با گرما، کاهش ساعات اداری، قطع برق، یا دعوت به صرفه‌جویی بوده است و در هفته‌های گذشته برق واحدهای صنعتی و مشترکان خانگی در شهرهای مختلف بارها قطع شده است.

محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه و صنعتگر، زیان ناشی از تعطیلی هر روز صنعت در ایران را بیش از پنج هزار میلیارد تومان اعلام کرده است.