گردش مالی ۱۴ هزار میلیارد تومانی حج تمتع

آرشیو

منابع ایرانی و عربستان گزارش کرده‌اند که امسال ۸۷ هزار و ۵۵۰ سهمیه برای زائران ایرانی در مراسم حج تمتع در نظر گرفته شده است.

این رقم بیش از ۲ برابر تعداد زائران حج تمتع در سال گذشته و ۲۰ درصد بیشتر از میانگین سالانه حجاج ایرانی است.

میانگین تعداد حجاج ایرانی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ (بدون احتساب سال ۱۳۹۵ به علت قطع روابط ایران و عربستان و سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به علت تعطیلی حج به دلیل همه‌گیری کرونا) حدود ۷۴ هزار تن بوده است.

پژوهش پایگاه داده‌های باز ایران نشان می‌دهد که همزمان با افزایش تعداد زائران ایرانی، گردش مالی حج تمتع نیز به ۱۴ هزار میلیارد تومان رسیده که عمدتا زیر سلطه دو نهاد حکومتی یعنی سازمان حج و زیارت، و بعثه رهبری است که دست‌کم، ساختار مالی بعثه رهبری کاملا غیر شفاف است.

گردش مالی بازار حج شامل هزینه ثبت نام ( بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان)، هزینه تامین ارز ( چیزی بین ۱۸۳۰ میلیارد تومان با احتساب قیمت دلار در بازار متشکل تا ۲۱۸۸ میلیارد تومان در بازار آزاد) و بودجه اختصاصی دولت برای حج و زیارت (شامل ۳۳.۸ میلیارد تومان برای سازمان حج و زیارت و ۱۵.۱ میلیارد تومان برای بعثه رهبری) در مجموع بین ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تا ۱۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد می شود.

محاسبات پایگاه داده‌های باز ایران همچنین نشان می‌دهد که بین سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۲، در مجموع، ۱۵۴ میلیارد تومان از منابع عمومی بودجه در اختیار سازمان حج و زیارت و «بعثه رهبری» قرار گرفته است که با احتساب نرخ تورم در ۱۲ سال گذشته، معادل ۴۹۵ میلیارد تومان (و با احتساب قیمت دلار در بازار آزاد معادل تقریبا ۱۶ میلیون دلار) خواهد بود.

سهم ایران از مراسم حج تمتع بین ۲.۲ تا ۳.۴ در صد کل حجاج است و قرار است پس از بهبود روابط ایران و عربستان سعودی افزایش پیدا کند.