بی‌رغبتی جهانی به سرمایه‌گذاری در ایران؛ سهم ۵۰ درصدی سرمایه‌گذاران افغانستانی

حسن کاظمی قمی

یک مقام دولتی در ایران با تأکید بر این که ایران برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی دچار مشکل است، گفت که سرمایه‌گذاران جهان علاقه ندارند دارایی‌شان را در ایران سرمایه‌گذاری کنند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهوری اسلامی در امور افغانستان، روز پنج‌شنبه ۲۴ آذر گفت که «کشور در جذب سرمایه گذاری خارجی با مشکل روبه‌رو است» و دلیل آن «عدم علاقه سرمایه‌گذاران به ورود سرمایه‌شان به ایران» است، چرا که سرمایه خارجی پس از ورود به ایران «در قالب محاسبه ارز نیمایی، ۱۵ درصد ارزش خود را از دست خواهد داد.»

ارز نیمایی یکی از پنج روش تأمین ارز در ایران است و ارزی است که در سامانه نیما و به صورت آنلاین معامله می‌شود و به تعداد خاصی از کالاهای وارداتی مجاز تعلق می‌گیرد.

نماینده ویژه ابراهیم رئیسی در امور افغانستان با بیان این که نیمی از سرمایه‌گذاری‌های خارجی انجام شده امسال توسط سرمایه‌گذاران افغانستانی بوده، بستن حساب شهروندان افغانستان در ایران را ضربه بزرگی به جذب سرمایه‌های خارجی خواند.

کاظمی قمی همچنین با اشاره به اخراج ۷۰۰ فعال اقتصادی افغانستانی از امارات با سرمایه تخمینی ۳۰ میلیارد دلار ، گفت: «متاسفانه ما در جذب این سرمایه ناکام بودیم.»

در مشهد ۱۶۰۰ شرکت متعلق به اتباع افغانستان مجوز فعالیت اقتصادی دارند و بنا به گزارش انجمن فعالان اقتصادی افغانستان در خراسان میزان دارایی این شرکت‌ها به حدود یک میلیارد دلار می‌رسد.

بر اساس اعلام اداره کل اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی، تا پیش از روی کار آمدن طالبان در افغانستان، ۳۲۰ هزار نفر به طور قانونی در خراسان زندگی می‌کردند که پس از حاکمیت طالبان با افزوده شدن ۱۸۰ هزار نفر، به بیش از نیم میلیون نفر رسیده است و ۹۸ درصدشان در شهر مشهد زندگی می‌کنند.

بنا به گفته فرماندار مشهد حدود نیم میلیون نفر از اتباع افغانستان هم به طور غیرمجاز در مشهد زندگی می‌کنند و در نهایت می‌توان تعداد افغانستانی‌های مقیم مشهد را یک میلیون نفر دانست که برای کلانشهر چهار میلیونی مشهد نسبت بالایی است.

حسن کاظمی قمی تعداد کل اتباع افغانستانی مقیم ایران را حدود ۵ میلیون نفر اعلام کرده است.