کارشناسان: قانونی شدن تحمیل حجاب تنش‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد

عکس از آرشیو

اعضای مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان قانون اساسی روز شنبه ۱۰ آذر لایحه تحمیل حجاب اجباری را به قانون موسوم به «عفاف و حجاب» در ۷۴ ماده و ۵ فصل تصویب و اعلام کردند این قانون از ۲۳ آذر به مدت ۳ سال «به‌صورت آزمایشی» اجرا می‌شود.

این لایحه که پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ مردم ایران و بی‌اعتنایی گسترده زنان و مردان به حجاب اجباری جمهوری اسلامی از سوی قوه ‌قضائیه تدوین و بعد از تایید دولت ابراهیم رئیسی به مجلس تحت ریاست قالیباف رفت، دولت مسعود پزشکیان را موظف می‌کند تا ابزار سرکوب آزادیخواهی زنان به‌ویژه آزادی پوشش آنها را تامین و مخالفان این قانون را با جریمه‌های سنگین مالی روبرو کند.

مریم بنی‌هاشمی، فعال حقوق بشر، در رابطه با تصویب این قانون به صدای آمریکا گفت جمهوری اسلامی قانون تحمیل حجاب اجباری را به ابزاری برای سرکوب سیستماتیک زنان ایرانی تبدیل خواهد کرد.

او رانت و منافع اقتصادی حکومت را از دیگر دلایل تصویب این قانون دانست و افزود: «نه دولت پزشکیان و نه هیچ دولت دیگری تا زمانی که جمهوری اسلامی در ایران حاکم است نمی‌تواند موضوع زن و ایدیولوژی حجاب را تغییر دهد.»

این فعال حقوق بشر با اشاره به مشکل مشروعیت جمهوری اسلامی و از دست رفتن پایگاه اجتماعی حکومت تصریح کرد: جمهوری اسلامی با این قوانین قصد دارد جامعه به‌خصوص نسل جوان را کنترل کند، اما آنچه رخ خواهد داد افزایش تنش‌های اجتماعی میان مردم و حکومت و ماموران حکومتی خواهد بود.

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

ابعاد تصویب قانون موسوم به «حجاب و عفاف» در ایران، از دید مریم و پگاه بنی‌هاشمی

پگاه بنی‌هاشمی پژوهشگر حقوق نیز در همین رابطه به صدای آمریکا گفت جمهوری اسلامی با تصویب این قانون قصد دارد همه جرم‌انگاری‌های پیشین را قانونی جلوه دهد.

او قانون «حجاب و عفاف» را دخالت حکومت در زندگی خصوصی مردم دانست و افزود: «جمهوری اسلامی قصد دارد کشور را به یک پادگان تبدیل کند و نه تنها برای زنان، که برای تک تک مردم ایران گرفتاری و مشکل درست کند.»

محمد سعیدی نماینده علی خامنه‌ای در قم، ۱۳ اردیبهشت امسال موضوع حجاب را یکی از «دغدغه‌های مهم» رهبر جمهوری اسلامی دانسته و گفته بود که نیروی انتظامی و ستاد «امر به ‌معروف و نهی ‌از منکر» باید با اجرای قوانین مربوط به حجاب جلوی به‌زعم او «شبهه‌افکنی‌های دشمن» را بگیرند.

امان‌الله قرایی‌مقدم، جامعه‌شناس، مرداد ۱۴۰۲ با انتقاد از لایحه موسوم به عفاف و حجاب در مجلس شورای اسلامی گفته بود: «با این لایحه، مساله را طبقاتی کرده‌اند. این لایحه شکست خواهد خورد و موجب آبروریزی خواهد شد.»