عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز سهشنبه ۱۵ آبان مدعی شد که تهران مخالف تشدید تنش نظامی در منطقه است اما گفت که حکومت ایران «بهطور حتم» به حمله پنجم آبان اسرائیل پاسخ خواهد داد.
او در شرایطی ادعای مخالفت تهران با تشدید تنش در خاورمیانه را مطرح کرد که جمهوری اسلامی هیچگاه حمله حماس، گروه تحت حمایت خود به اسرائیل در مهر سال گذشته را محکوم نکرد و در عین حال، از حملات دیگر گروههای نیابتیاش مانند حزبالله لبنان و حوثیهای یمن نیز حمایت کرده است.
به نوشته وبسایت انگلیسی صدای آمریکا، عباس عراقچی که برای یک سفر رسمی راهی پاکستان شده است، با همتای پاکستانی خود درباره حمله اسرائیل به پایگاههای نظامی و دیگر تأسیسات جمهوری اسلامی که منجر به کشته شدن دستکم پنج تن شد، گفتگو کرد.
او در کنفرانس خبری مشترک با اسحاق دار، همتای پاکستانی خود در اسلام آباد، در مورد تهدیدهای مقامات جمهوری اسلامی برای انجام حمله به اسرائیل، بدون اشاره به جزئیات گفت که جمهوری اسلامی ایران بهطور حتم در زمان مناسب و به شیوهای بسیار سنجیده و حسابشده به اسرائیل پاسخ خواهد داد.
همچنین ببینید: هشدار واشنگتن: حمله جمهوری اسلامی از عراق، با واکنش نظامی اسرائیل مواجه میشودپیش از این، نشریه «آکسیوس» خبر داده بود که دولت جو بایدن به جمهوری اسلامی هشدار داده است که از حملات مجدد به اسرائیل خودداری کند، و تاکید کرده است که نمیتواند پاسخ اسرائیل را کنترل کند.
به نوشته آکسیوس، این پیام از سوی مقامات آمریکایی و اسرائیلی به تهران منتقل شده است.
بنا بر این گزارش، اطلاعات جدیدی از سوی اسرائیل به دست آمده که نشان میدهد جمهوری اسلامی در حال برنامهریزی برای حمله به اسرائیل از خاک عراق است.
این حمله احتمالی ممکن است با همکاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شبهنظامیان همپیمان ایران و از طریق استفاده از پهپادها و موشکهای بالستیک انجام شود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
مقامات اسرائیلی و آمریکایی تاکید کردهاند که حتی در صورت حمله از خاک عراق، اسرائیل به آن پاسخ خواهد داد.
اسرائیل میگوید که حمله به مواضع جمهوری اسلامی ایران پاسخ به حملات موشکی تهران به این کشور بوده است.
با این همه، حکومت ایران میگوید که حمله موشکی به اسرائیل پاسخی به کشتن رهبران شبه نظامی تحت حمایت تهران و فرماندهان سپاه پاسداران بوده است.
در همین حال، رسانههای حکومتی ایران روز سهشنبه ۱۵ آبان به نقل از مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران، گفتند که آتشبس احتمالی بین متحدان منطقهای تهران و اسرائیل «میتواند بر شدت و نوع» پاسخ به حمله اسرائیل تاثیر بگذارد.
این گزارش همچنین حاکی از آن است که وزیر خارجه پاکستان اعلام کرد که او و همتای ایرانیاش ضمن محکوم کردن آنچه مدعی «تجاوزهای اسرائیل» در خاورمیانه شد، بر نیاز فوری به «آتشبس» و «کاهش تنش» تاکید کردهاند.
عباس عراقچی در بخش دیگری از سخنانش گفت که در دیدارهای خود در اسلام آباد بر لزوم تقویت همکاریهای سیاسی، اقتصادی، تجاری، مقابله با تروریسم، و به ویژه همکاری در بخش انرژی میان ایران و پاکستان تاکید کرده است.
به نوشته وبسایت انگلیسی صدای آمریکا، به رغم گفتگو درباره همکاری در بخش انرژی، وزرای امور خارجه دو کشور درباره وضعیت ساخت خط لوله چند میلیارد دلاری انتقال گاز ایران به پاکستان که مدتها متوقف شده است، سخنی نگفتند.
آمریکا با این پروژه به دلیل نقض تحریمهای اقتصادی در مورد برنامههای هستهای و موشکی بالستیک جمهوری اسلامی مخالف است.
مقامات ایرانی میگویند که این خط لوله ۹۰۰ کیلومتری در خاک ایران احداث شده ولی به گفته مقامات پاکستانی، ساخت خط لوله در خاک این کشور به دلیل تحریمهای آمریکا شروع نشده است.
تهران با افزایش فشار بر اسلام آباد خواستار تکمیل پروژه یا پرداخت غرامت ۱۸ میلیارد دلاری است.