نهاد حقوق بشری: دست‌کم ۱۳ معترض سال ۱۴۰۱ در خطر اعدام هستند

اعتراضات سراسری ایران، ۱۲ آبان ۱۴۰۱

یک نهاد حقوق بشری در گزارشی بر پایه مستندات گردآوری شده با هشدار نسبت به در خطر اعدام بودن ۱۳ معترض بازداشت‌شده، اعلام کرد که قوه قضاییه جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر برخی از معترضان را با «اتهام ساختگی قتل» اعدام کرده است.

بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران که روز سه‌شنبه هفتم اسفند منتشر شده، مصطفی صالحی و نوید افکاری، دو معترض بازداشت‌شده در جریان اعتراضات سراسری سال‌های ۹۶ و ۹۸، با «اتهامات ساختگی محاربه و قتل» به اعدام محکوم شدند، اما برای حذف مسئولیت از مقامات، حکم اعدام آن‌ها به‌طور رسمی به اتهام قتل اجرا شد.

همچنین ببینید: اعتراض سازمان عفو بین الملل به اعدام مصطفی صالحی: جمهوری اسلامی به دنبال انتقام جویی است

این نهاد حقوق بشری با تأکید بر تأثیر واکنش‌های جهانی به اعدام‌ها توسط جمهوری اسلامی در ایران، اضافه کرده است که «پس از واکنش شدید داخلی و فشار بین‌المللی گسترده، سایر معترضان شناخته‌شده‌ای که در صف اعدام بودند، آزاد شدند.»

همچنین ببینید: وکیل نوید افکاری: برای بیش از ۳۰ تن دیگر از متهمان سیاسی احکام اعدام صادر شده است

از میان بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸، دست‌کم دو تن، یعنی عباس دریس در اهواز و محمدجواد وفایی ثانی در مشهد همچنان در خطر اعدام قرار دارند.

همچنین ببینید: محمد جواد وفایی‌ثانی، زندانی سیاسی، برای سومین بار به اعدام محکوم شد


سازمان حقوق بشر ایران همچنین با اشاره به اعدام سریع دو تن از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و هشت معترض دیگر در سال پس از آن بر پایه «اتهامات امنیتی و قتل»، اعلام کرد: «مقامات در سال ۲۰۲۴ از احکام قصاص برای اجرای اعدام معترضان استفاده کردند تا از مسئولیت خود شانه خالی کنند و مسئولیت اعدام را به خانواده‌های قربانیان منتسب کنند.»

همچنین ببینید: پس از یکسال؛ برادر عجمیان می‌گوید اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی «ربطی به قتل برادرش» نداشت

این نهاد حقوق بشری همچنین با تأکید بر این که «دست‌کم ۱۳ معترض جنبش زن، زندگی، آزادی همچنان در صف اعدام قرار دارند»، یادآوری کرده است که محمد قبادلو جوان ۲۳ ساله و رضا رسایی معترض ۳۶ ساله از میان بازداشت‌شدگان این اعتراضات با اتهام «قتل» در سال گذشته میلادی به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعدام شدند.

همچنین ببینید: محمد قبادلو، معترض جوان، بامداد سه‌شنبه توسط جمهوری اسلامی اعدام شد

موج مخالفت با اعدام‌ها توسط جمهوری اسلامی طی سال گذشته با آغاز به کار کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» گسترش یافته و علاوه بر حمایت دادخواهان، همراهی افکار عمومی در ایران و جهان را به خود جلب کرده است.

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

مادر رضا رسایی، در سالروز تولد او خواهان پایان دادن به احکام اعدام شد

بر اساس اعلام نهادهای حقوق بشری، در حال حاضر دست‌کم ۵۴ تن با اتهامات «امنیتی و سیاسی» در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران در خطر اعدام قرار دارند.

همچنین ببینید: صدور احکام اعدام برای ۵۴ زندانی «سیاسی و امنیتی» توسط جمهوری اسلامی

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه پیشین سازمان ملل درمورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، به تازگی گفته است که جرایم علیه بشریت، از جمله قتل و نابودی سیستماتیک مخالفان و همچنین نسل‌کشی از مواردی هستند که جمهوری اسلامی انجام داده و همه آنها مستند شده است.

همچنین ببینید: جاوید رحمان: جرایم جمهوری اسلامی ایران علیه بشریت مستند شده است