کمیته حفاظت از روزنامه نگاران: حکومت ایران در انتخابات تلگرام را هدف گرفته است

پیش از این پخش زنده اینستاگرامی نیز فیلتر شده بود.

یک نهاد مدافع آزادی مطبوعات می گوید حکومت ایران در این انتخابات محدودیت پیام رسان تلگرام را برای تاثیر در نتیجه انتخابات آغاز کرده است.

کمیته حمایت از روزنامه نگاران (CPJ) که یک سازمان مستقل و غیر انتفاعی است در سال ۱۹۸۱ در نیویورک آمریکا تأسیس شد. در مطلب این کمیته درباره تلگرام در ایران آمده است: ايران در سرکوب رسانه‌های مستقل پيشاپيش انتخابات يد طولائی دارد. معمولاً مقامات خبرنگاران را دستگير و رسانه‌های اصلاح‌طلب را می‌بندند. منتهی اکنون در حالی که ايرانيان خود را برای انتخابات رياست‌جمهوری و شوراهای شهر ۲۹ ارديبهشت آماده می‌کنند، مقامات از هم‌اکنون روی تلگرام تمرکز کرده و چندين مدير اين اَپ را بازداشت کرده‌اند.

از آنجا که رسانه‌های اجتماعی متداول مانند فيس‌بوک و توئيتر فيلتر شده‌اند و غالب کاربران داخل کشور به آنها دسترسی ندارند، تلگرام نزد ايرانيان تبديل به ابزار مطلوبی برای تبادل اطلاعات و اخبار شده است. اين مقاله، در ادامه، از قول يک خبرنگار و کارشناس فن‌آوری، می‌گويد، تلگرام در انتخابات سال گذشتۀ مجلس نقش حياتی ايفا کرد، انتخاباتی که در آن، اين اَپ امکاناتی به کاربران داد تا سانسور را دور بزنند. به اين ترتيب، ده‌ها نامزد اصلاح‌طلب و ميانه‌رو يا متمايل به اصلاح‌طلبان به مجلس راه يافتند. از جملۀ اين امکانات ويديويی بود از رئيس‌جمهوری پيشين، محمد خاتمی، که توسط کاربران تلگرام منتشر شد. خاتمی که ممنوع‌التصوير است، در آن ويديو از کاربران می‌خواست به نامزدهای اصلاح‌طلب رأی بدهند.

مقامات ايران همچنين برای نظارت بر تلگرام تلاش‌هايی کرده‌اند. مثلاٌ در ماه دسامبر مرکز ملی فضای مجازی ايران، سازمانی که برای محتوای اينترنت سياست وضع می‌کند، اعلام کرد کانال‌های تلگرام که بيش از پنج‌هزار عضو دارند، بايد تحت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شوند. بنا به خبرگزاری نيمه رسمی مهر، تاکنون دوهزار کانال به ثبت رسيده‌اند.

بازداشت مديران تلگرام مورد انتقاد حسن روحانی قرار گرفته است. بنا به گزارش ايسنا، وی در ماه گذشته اظهار داشت که وزارت امنيت به وی اطلاع داده بود که دستگير شدگان جرمی مرتکب نشده‌اند. يکی از نمايندگان مجلس به نام محمود صادقی نيز گفته است که وی در حال بررسی وضعيت بازداشت شدگان است.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.