سخنگوی شورای نگهبان در پی تذکر بی سابقه آیت الله مکارم شیرازی به این شورا درباره مجاز بودن بازاریابی شبکهای، از این نظر فقهی شورای نگهبان دفاع کرد.
عباسعلی کدخدایی روز چهارشنبه ۲۷ بهمن در کانال تلگرام خود پاسخ دبیر شورای نگهبان به استعلام رئیس دیوان عدالت اداری را منتشر کرد که بر اساس آن بازاریابی شبکهای خلاف شرع تشخیص داده نشده است.
در این نامه آمده است که نحوه فعالیت و نظارت بر شرکتهای بازاریابی شبکهای در جلسه فقهای شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و از نظر فقها خلاف موازین شرع شناخته نشد.
این در حالیست که یک روز پیش از آن، آیت الله مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعه و روحانیون بانفوذ در ایران، در پاسخ به سوالی فعالیت موسسات بازاریابی شبکهای را «شرعا حرام» دانست و از شورای نگهبان خواست که «در محدودهای که قانون اساسی برای آنها معین کرده گام بردارد و در قلمرو مراجع ورود نکند.»
او در انتقادی بیسابقه خطاب به شورای نگهبان با بیان اینکه مردم مقلد مراجع خود هستند نه شورای نگهبان و مراجع فعالیت این شرکتها را حرام دانستند، گفت: «اگر این رویه ادامه یابد، مرجعیت که از ارکان مذهب ماست، به خطر میافتد.»
این درحالیست که سخنگوی شورای نگهبان در پیام تلگرامی خود نوشته است که فقهای شورای نگهبان به استناد ماده ۸۷ قانون دیوان عدالت اداری و مبتنی بر اصل چهارم قانون اساسی پس از بررسی نظر فقهی خود را بیان داشتهاند.
انتقاد آیت الله مکارم شیرازی از شورای نگهبان، که فقهای آن را رهبر جمهوری اسلامی تعیین میکند، در حالیست که این شورا همواره مورد حمایت روحانیون سنتی ایران بوده است.
فعالیت شرکتهای هرمی که در ایران و برخی از کشورها غیرقانونی عنوان شده است بر پایه پرداخت حق عضویت اعضا به نفر پیش از خود، بدون فروش یا تولید کالا، قرار دارد این در حالیست که در بازاریابی شبکهای، که مورد بحث شورای نگهبان بوده، درآمدزایی از طریق بازاریابی شبکهای و دریافت کارمزد فروش کالا صورت میگیرد.