با نزدیکتر شدن به پایان مهلت امضای توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان)، اشتیاق سرمایهگذاران اروپایی و حتی آمریکایی برای حضور در بازار انرژی و صنعت ایران بیشتر میشود.
پس از رفت و آمد چند هیئت اقتصادی، این روزها در نیمه اول اردیبهشت، یک هیئت بزرگ بازرگانان از لهستان برای گفت و گو با مقامات اقتصادی ایران، به تهران سفر کرده است.
این تلاشها در حالیست که وندی شرمن معاون سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا، هفته پیش به سرمایه گذارانی که به ایران سفر میکنند هشدار داد تا زمانی که توافق هستهای نهایی نشده است، در زمینه همکاری اقتصادی با تهران اقدامی نکنند.
بازار ایران به خاطر محرومیتهای چند دههای بر اثر تحریم ها، نیازمند فناوری مدرن و سرمایهگذاریهای کلان است. این بازار در حوزههای مخابرات، خودرو، هواپیما، جادهسازی، نیروگاه و صنعت ساخت کالاهای مصرفی قادر به جذب سرمایه گسترده است.
در همین رابطه، بارون اشترنبرگ سفیر آلمان در ایران، روز شنبه، ۱۳ اردیبهشت، به همراه یک هیئت اقتصادی آلمانی و مقام های پتروشیمی ایران از تاسیسات پتروشیمی در حاشیه خلیج فارس دیدار کرد.
در دیدار اخیر هیئت بلند پایه اتاق بازرگانی آلمان با همتایان ایرانی در تهران نیز بر همکاریهای دو جانبه در حوزههای گوناگون اقتصادی تاکید شد.
وجود منابع غنی گاز طبیعی و جمعیت تحصیل کرده ایرانی که در این صنعت کار میکنند، از جمله مزایای صنعت گاز و پتروشیمی ایران برای سرمایه گذاران خارجی است. از این رو، آلمان قصد دارد در صنعت پتروشیمی ایران سرمایهگذاری کند.
ناظران پیشبینی میکنند که اگر مسائل حقوقی و قانونی برای سرمایهگذاران خارجی مشخص و شفاف شود و محیط سالمی به وجود آید، ایران در سال های پیشرو می تواند با یک رشد جهشی اقتصادی روبرو شود؛ نظیر آنچه برای سه دهه در چین اتفاق افتاد.
دولت ایران تلاش میکند تا ظرفیتهای اقتصاد ایران را به سرمایهگذاران خارجی ارائه کند تا در صورت لغو تحریمها پس از توافق هستهای با قدرتهای جهانی، راه برای جذب سرمایههای خارجی هموار شده باشد.