«بمباردیه» از احتمال پرواز پهپادهای ایرانی با موتورهای این شرکت نگران است

تصویری از آزمایش یک پهپاد ساخت ایران - آرشیو

یک شرکت کانادایی از این که جمهوری اسلامی ممکن است از موتورهای ساخت این شرکت در پهپادهای جنگی استفاده کند، ابراز نگرانی کرد.

«محصولات تفریحی بمباردیه» که شرکتی مستقر در کبک کانادا است می‌گوید که فروش موتور هواپیما به ایران را در سال ۲۰۱۹ متوقف کرد و از گزارش‌های استفاده از برخی از موتورهای ساخت آن در پهپادهای نظامی ایران، «عمیقاً نگران» است.

گزارش‌ها می‌گویند دست‌کم در یکی از پهپاد‌های نظامی ایرانی که روسیه آن را بر فراز اوکراین به پرواز در آورد، از آن موتورها استفاده شده است.

به گزارش رسانه کانادایی «د استار فینکس» شرکت کانادایی «محصولات تفریحی بمباردیه» یا بی‌آر‌پی، می‌گوید در حال بررسی این گزارش‌ها است.

این شرکت با اشاره به مجموعه‌ای از سرقت‌ موتورهای ساخت این شرکت،این موضوع را به عنوان یکی از پاسخ‌های احتمالی به این سوال مطرح کرده است و این احتمال را رد نکرده است که شاید این عامل باعث شده است که موتورهای ساخت این شرکت سر از هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی در آورده باشد.

بر اساس این گزارش زیر مجموعه اتریشی بی‌آر‌پی که به نام «روتاکس» شناخته می‌شود نیز در بازه‌ای زمانی طیفی از محصولات را به جمهوری اسلامی ایران فروخته‌است. یک شرکت تعمیر و نگهداری موتور مستقر در تهران به نام مهتابال نیز هنوز خود را نماینده رسمی موتورهای هوانوردی روتاکس معرفی می‌کند.

شرکت بی‌آر‌پی که بیشتر به خاطر تولید وسایل نقلیه تفریحی خود شهرت دارد تأکید کرد که این قطعات برای هواپیماهای سبک غیر نظامی طراحی شده‌اند.

سخنگوی شرکت بی‌آر‌پی، بیلیانا نچوا، گفت: «بسیار نگران هستیم و این وضعیت را بسیار جدی می‌گیریم. پیشتر تحقیقاتی را در مورد این موضوع آغاز کردیم تا بتوانیم منبع این موتورها را مشخص کنیم.»

این دومین بار در دو سال گذشته است که این شرکت درگیر جنجال بر سر استفاده از موتورهای تولیدی آن در محصولات نظامی و مرتبط با جنگ می‌شود. پس از انتشار اخباری که هواپیماهای بدون سرنشین ساخت ترکیه، بیرقدار تی‌بی-۲، که از آنها علیه نیروهای ارمنستان را در مناقشه قره باغ استفاده شد مجهز به موتور روتاکس بودند، این شرکت، فروش محصولات خود به ترکیه را متوقف کرد.

به گزارش «د استار فینکس» یک سخنگوی دولتی در کانادا، در پاسخ به پرسشی درباره گزارش‌های مربوط به پهپادهای ایرانی، گفت که اتاوا زنجیره‌ای از تحریم‌ها را در رابطه با روسیه و ایران از جمله ممنوعیت صادرات تجهیزات نظامی و کالاهای قابل استفاده در ساخت سلاح را اعمال کرده است.

او گفت: شرکت بی‌آر‌پی نیز تحقیقاتی را درباره این موضوع آغاز کرده است و دولت کانادا تحولات را از نزدیک دنبال می‌کند.

جمهوری اسلامی سرانجام هفته گذشته اعلام کرد که پهپادهای نظامی را در اختیار روسیه قرار داده است اما مدعی شد که این پهپادها را پیش از حمله روسیه به اوکراین به مسکو داده است. مقامات آمریکایی این ادعا را رد کردند.

اگرچه در حال حاضر بیشتر توجهات معطوف به پهپادهای ایرانی شاهد-۱۳۶ است که روسیه از آنها در حمله به تاسیسات غیرنظامی اوکراین استفاده کرده است اما موتور روتاکس در دیگر پهپادهای ایرانی نیز از جمله پهپاد مهاجر-۶ که هم برای نظارت و هم برای شلیک موشک استفاده می‌شود، مشاهده شده‌است. نیروهای اوکراینی یک فروند از این پهپاد را طی ماه گذشته سرنگون کردند و ماه گذشته میلادی برای نخستین بار در یک برنامه سی‌‌ان‌ان به نمایش درآمد. لوگوی شرکت به طور برجسته در عکس هایی از آنچه به نظر موتور «روتاکس ۹۱۲» بود به چشم می خورد.

پیشتر نیز در سال گذشته یک سایت خبری طرفدار جمهوری اسلامی به نام «خبرگزاری ایران پرس» مطلبی را در مورد یک پهپاد نظامی دیگر ایرانی به نام شاهد-۱۲۹ منتشر کرد که در آن آمده بود که این پهپاد به موتور روتاکس-۹۱۴ مجهز است.

اگرچه موتورهای تولیدی این شرکت عمدتا کاربرد غیرنظامی دارند اما بعضی از تولیدات این شرکت سابقه کاربردهای دفاعی نیز دارند. پهپادهای شکارگر Predator ایالات متحده، که پیشگام جنگ پهپادهای مدرن بود، به موتور روتاکس-۹۱۴ مجهز است.

سخنگوی شرکت بی‌آر‌پی گفت که این شرکت فروش به منظور فعالیت نظامی در ایران، ترکیه یا روسیه را ممنوع کرده است. او افزود که این شرکت از سال ۲۰۱۹ هیچ موتوری به ایران عرضه نکرده است.

او همچنین افزود که پهپادهای ایران ممکن است مجهز به موتورهای تقلبی شبیه باشند چرا که گزارش‌هایی از ساخت آنها در چین وجود دارد. این سخنگو اضافه کرد که این احتمال را باید در نظر گرفت که این موتورها ممکن است از دیگر پرنده‌های غیرنظامی منفک شده باشند یا اینکه موتورهایی باشند که پیشتر به سرقت رفته‌اند.