یکسال و نیم از اعتراض احمدرضا جلالی پزشک زندانی به حکم اعدام گذشت؛ کسی پاسخگو نیست

احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی-سوئدی محکوم به اعدام در ایران

همسر احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی-سوئدی زندانی در ایران، می‌گوید که علیرغم ارائه مدارک کاملا دقیق و غیرقابل انکار مبنی بر بیگناهی همسرش، «متاسفانه کسی پاسخگوی حکم غیرعادلانه صادر شده برای او نیست و او کماکان در معرض خطر اعدام است.»

ویدا مهران‌نیا، همسر احمدرضا جلالی، روز جمعه ۹ خرداد به صدای آمریکا گفت، بیش از یک سال و نیم از اعاده دادرسی این پزشک زندانی در ایران می‌گذرد؛ اما وضعیت پرونده و حکم صادره کماکان مثل سابق است و هیچ مقام مسئولی جواب واضحی به او و وکلایش نداده است.

خانم مهران‌نیا می‌گوید که تدوام بی‌خبری از وضعیت پرونده همسرش در حالی صورت می‌گیرد که اکثریت قریب به اتفاق مقامات قضایی و حتی مراجع امنیتی کاملا از بیگناهی او و اشتباه بودن حکم اعدام صادر شده مطمئن هستند، ولی کسی حاضر نیست این اشتباه را اعلام ‌و جبران ظلم کند.

آقای جلالی در سال ۹۵ وقتی برای دیدن خانواده‌اش از سوئد به ایران رفته بود، بازداشت و توسط دادگاه انقلاب ایران به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه به موساد در اوج فعالیت برنامه هسته‌ای ایران، به مجازات اعدام محکوم شد. دیوان عالی نیز درخواست بازبینی در حکم را ظرف کمتر از یک ساعت رد کرد.

خانم مهران‌نیا با ابراز نگرانی از وضعیت جسمی آقای جلالی به صدای آمریکا گفت، با توجه به تمام نگرانی‌هایی که در رابطه با شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید-۱۹ و گسترش آن در زندان‌های ایران وجود دارد و علیرغم بیماری‌های متعددی آقای جلالی، از جمله ضعف ایمنی و بیماری گوارشی، و کاهش سلول‌های خونی که خطر ابتلا به کرونا را به شدت افزایش می‌دهد، مقامات قضایی تاکنون به درخواست‌های آقای جلالی و‌ وکلای پرونده‌اش و نیز شورای حقوق بشر سازمان ملل مبنی بر فرستادن وی به مرخصی پاسخی نداده‌اند و او کماکان در زندان به‌سر می‌برد.

همسر این پزشک زندانی همچنین وضعیت بهداشتی زندان را بسیار نامطلوب اعلام کرد و گفت تنها شانس احمدرضا جلالی و هم‌بندی‌های او در شرایط شیوع ویروی کرونا این است که در وضعیت فوق‌امنیتی نگهداری می‌شوند و حتی از خدمات اولیه مانند دسترسی به کتابخانه محروم هستند که همین ایزوله بودن شاید در این شرایط به آنها کمک کند.

در حال حاضر علاوه بر احمدرضا جلالی، چندین تن از شهروندان آمریکایی و غیرآمریکایی دیگر از جمله ارس امیری، سیامک و باقر نمازی که در ایران زندانی هستند تا به امروز با وجود شیوع ویروس کووید -۱۹ به مرخصی اعزام نشده‌اند و در خطر ابتلای به این ویروس قرار دارند.

ممانعت از آزادی این زندانیان و برخی دیگر از زندانیان سیاسی در حالی از سوی مقامات دولتی صورت می‌گیرد که شیوع ویروس کرونا در ایران به طور کامل کنترل نشده و به طور مداوم اخباری در رابطه با گسترش این ویروس از سوی خبرگزاری‌های حقوق بشری در زندان‌های ایران منتشر می‌شود. مقامات جمهوری اسلامی نیز تا روز جمعه ۹ خرداد ماه به طور رسمی اعلام کردند تا این تاریخ ۱۴۶ هزار و ۶۶۸ نفربه این ویروس مبتلا و ۷۶۷۷ نفر نیز بر اثر ابتلا به آن جان خود را از دست داده‌اند.

همچنین ببینید: کرونا در ایران و جهان|شمار قربانیان کرونا در ایران از ۸ هزارنفر گذشت؛ مرگ ۷۰ بیمار در یک شبانه روز

هرچند آمار واقعی بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده توسط مقامات جمهوری اسلامی است و آنها در مورد شمار واقعی مبتلایان و جان‌باختگان اطلاع‌رسانی نمی‌کنند. پیشتر یک مقام سازمان بهداشت جهانی گفته بود آمار اعلام شده مقامات ایران درباره مبتلایان به ویروس کرونا تنها یک پنجم مبتلایان واقعی است.

همچنین ببینید: مایک پمپئو: اصل بشردوستی حکم می‌‌کند که ایران تمامی افرادی که ناعادلانه زندانی شده‌اند را آزاد کند

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، چندی پیش در یک کنفرانس خبری گفت: «ما نه تنها از سوریه، که از جمهوری اسلامی ایران هم خواسته‌ایم در این شرایط نه تنها شهروندان آمریکایی، بلکه تمامی کسانی که ناعادلانه به زندان افتاده‌اند را آزاد کند. این اقدامی بشردوستانه است و گذشته از این‌که این افراد غیرقانونی به زندان افتاده‌اند، در این شرایط اصل بشردوستی حکم می‌کند که از زندان آزاد شوند.»