رافائل گروسی: احتمال رسیدن به توافق وجود دارد، اما زمان باقی‌مانده «کم» است

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در جریان یک کنفرانس خبری در جلسه شورای حکام آژانس در وین، اتریش. ۲۲ شهریور ۱۴۰۰

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه ١٠ آذر در مصاحبه با کانال خبری «فرانسه ۲۴» گفت توافق با ایران همچنان «ممکن» است، اما «زمان باقیمانده کم است» و به نفع تهران است که در تعامل با آژانس شفافیت بیشتری را از خود نشان دهد.

به گفته رافائل گروسی، در صورت وجود اراده سیاسی، رسیدن به توافق «همیشه ممکن» است

آقای گروسی در این مصاحبه گفت مذاکرات دور هفتم از نقطه صفر شروع نمی‌شود، بلکه بر اساس شش دور مذاکرات قبلی به پیش می‌رود.

به گفته وی، در صورت وجود اراده سیاسی، رسیدن به توافق «همیشه ممکن» است.

او تاکید کرد که آژانس طرف توافق برجام نیست، اما به عنوان بازرس و تضمین‌کننده توافق از نزدیک مذاکرات جاری در وین را رصد می‌کند.

مدیرکل آژانس ابراز امیدواری کرد که یک توافق «به زودی» حاصل شود، اما در پاسخ به پرسشی پیرامون منظورش درباره عبارت «به زودی» و این که آیا منظورش طی چند هفته یا چند ماه است، گفت: «نمی‌دانیم.»

به گفته آقای گروسی، غنی‌سازی بیشتر توسط جمهوری اسلامی و راه‌اندازی نسل جدید سانتریفیوژها، بازگشت به توافق را دشوار کرده است.

به باور وی، ایران به جای یک توافق موقتی، خواهان بازگشت کامل به برجام و دریافت امتیازهایی از قبیل گردش مالی، دسترسی به بازارها، و برخی مشوق‌های دیگر است.

مدیرکل آژانس در پاسخ به پرسشی در ارتباط با گزارش اخیر اسرائیل درباره غنی‌سازی اورانیوم در سطح ٩٠ درصد توسط ایران گفت، در حال حاضر غنی‌سازی ٩٠ درصدی در ایران وجود ندارد. با این وجود وی تایید کرد در حال حاضر غنی‌سازی پنج درصدی و ٢٠ درصدی و ۶۰ درصدی وجود دارد و افزود غنی‌سازی ۶۰ درصدی بسیار بالا است و تنها چند قدم با ٩٠ درصد فاصله دارد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت ایران ظرفیت تولید در فردو را افزایش داده است

رافائل گروسی در پاسخ به پرسشی درباره چرایی غنی‌سازی تا سطح ۶۰ درصد توسط ایران گفت که او به عنوان یک بازرس، واقعیت‌ها را قضاوت می‌کند و نه نیات را.

وی در ادامه گفت، برجام حد نصاب ۳.۶۷ درصد را برای غنی‌سازی تعیین کرده بود، اما الان غنی‌سازی ۶۰ درصدی انجام می‌شود.

گروسی در ادامه با اشاره به جدیدترین گزارش آژانس که روز چهارشنبه ١٠ آذر منتشر شد و اعلام کرد که ایران در فردو غنی‌سازی ٢٠ درصدی را انجام می‌دهد و در حال افزایش آن است گفت، ایران ظرفیت تولید در فردو را افزایش داده است.

وی افزود این کار ایران «یک نشانه» است و جمهوری اسلامی باید به بازرسان دسترسی آزاد و بدون محدودیت بدهد. وی ضمن تاکید بر ضرورت داشتن دسترسی به فردو و سایر سایت‌های هسته‌ای هشدار داد اگر ایران «دسترسی ما را محدود کند، در آن صورت مشکل خواهیم داشت.»

آقای گروسی درباره قصد خود مبنی بر دیدار مجدد از تهران گفت چنانچه از وی دعوت شود، «ظرف یک دقیقه» به ایران می‌رود

مدیرکل آژانس در ادامه با اشاره به عدم پایبندی ایران به توافق‌های مربوط به بازرسی آژانس، افزود که مذاکرات اخیر خود با مقامات ایران را به این دلیل «بدون نتیجه» خوانده که نمی‌خواهد «یک نتیجه‌گیری قطعی کند» و هنوز معتقد است احتمال رسیدن به توافق وجود دارد.

آقای گروسی درباره قصد خود مبنی بر دیدار مجدد از تهران گفت چنان چه از وی دعوت شود، «ظرف یک دقیقه» به ایران می‌رود.

وی در ارتباط با سایت تسا در کرج و ادعای ایران مبنی بر از کار افتادن دوربین‌های نظارتی آژانس در جریان عملیات خرابکارانه گفت، آژانس خرابکاری را محکوم می‌کند؛ اما متهم کردن آژانس به این که در آن دست داشته بسیار «مسخره و بی‌معنی» است.

آقای گروسی در ادامه ابراز امیدواری کرد «خیلی زود» با ایرانی‌ها بنشیند و در نتیجه آن یک توافق، که بسیار «لازم و ضروری» است، حاصل شود.

رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی در پایان این مصاحبه وضعیت آگاهی آژانس از شرایط فعالیت‌های ایران را به «حرکت در میان ابرها» تشبیه کرد و در عین حال گفت این طور نیست که آژانس نسبت به این موضوع کاملا ناآگاه باشد.

او در پاسخ به این پرسش که ضرب‌الاجل آژانس برای اعلام این که دیگر قادر به مشاهده فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیست گفت که اگر چنین چیزی روی دهد وظیفه او است که در این باره اطلاع‌رسانی کند و زمان آن «به زودی» خواهد بود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک ماه پیش اعلام کرده بود ایران سانتریفوژهای پیشرفته آی‌ار-۶ را نصب کرده ولی برای مقاصد غنی‌سازی آن‌ها را فعال نکرده است.

در حال حاضر دور هفتم مذاکرات احیای برجام در وین در جریان است.

مقامات آمریکایی می‌گویند که پیشروی‌های هسته‌ای اخیر ایران به گونه‌ای بوده است که در صورت ادامه این وضعیت ممکن است بازگشت به برجام دیگر برای آمریکا و شرکای آن منفعتی نداشته باشد، چرا که برجام قرار بود فعالیت‌های هسته‌ای را محدود کند.

ایران اصرار دارد که آمریکا «تضمین» دهد که دیگر از توافق برجام خارج نمی‌شود. مقامات آمریکایی می‌گویند نمی‌توانند چنین تضمینی را بدهند.