سیرینسیونه: «حصول توافق تا ۲۰ ژوییه میسر است»

جو سیرینسیونه، تحلیلگر، نویسنده و مدیر مرکز پلاوشرفاند ، در گفت و گویی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا به پرسش های مهرناز صمیمی پیرامون مقاله تازه اش با موضوع تحولات اخیر در مذاکرات هسته ای ایران پاسخ داده است. سیرینسیونه در مقاله ای که هفته گذشته در نشریه اتلانتیک منتشر شد، نسبت به حصول توافق هسته ای و موفقیت مذاکرات ابراز خوشبینی کرده است.
سیرینسیونه در پاسخ به پرسشی پیرامون برداشتش از مذاکرات پیرامون فعالیتهای هسته ای ایران می گوید:«به نظر من مذاکرات اتمی خیلی بهتر از آنچه خیلی ها پیش بینی می کردند، پیش رفته. ایران نه تنها ذخایر اورانیم خود را مطابق تعهداتش به جامعه جهانی کم کرده، بلکه این کار را حتی زودتر از ضرب الاجل تعیین شده انجام داده. ایران دیگر ذخیره اورانیمی را که ممکن بود زمانی بخواهد برای ساختن بمب اتم از آن استفاده کند، ندارد و احتمالا در آینده هم به ذخیره آن دست نخواهد زد. به عقیده من تا ۲۰ ژوئیه توافقی بین طرف های مذاکره کننده به دست خواهد آمد و اگر هفت کشوری که در این مذاکرات ذی نفعند به توافق برسند، مشکل حل خواهد شد، حتی اگر کشورهای دیگری چون اسرائیل یا عربستان سعودی باشند که نگرانی هایی داشته باشند. من فکر می کنم این نگرانی ها هم نهایتا برطرف خواهد شد. اما آنچه روشن نیست این است که اگر توافقی حاصل شود، ایران تا چه اندازه به تعهداتش پایبند خواهد ماند، و کنگره آمریکا تا چه اندازه با لغو تحریم ها موافقت خواهد کرد. رسیدن به قرارداد ساده تر است، پایبند ماندن به تعهدات و عمل کردن به مفاد آن پیچیده تر است.»
جو سیرینسیونه در خصوص علل و عوامل پیشرفت مذاکرات این گونه ابراز نظر می کند:
«عقیده تحلیلگران مسائل امنیتی در واشنگتن طی سه هفته اخیر دچار تغییرات عمده ای شده است. آنها نسبت به حصول توافق خوشبینند. در میان علت های این خوش بینی تمایل بیشتر ایران به ادامه فعال و موثر این مذاکرات است.»
سیرینسیونه که تحقیقات و تحلیل های وی با تمرکز بر فعالیت های هسته ای ایران و یافتن راهکارهایی صلح آمیز برای رفع نگرانی جامعه جهانی انجام می شود، در ادامه گفت و گو با صدای آمریکا می گوید که عوامل مهم دیگری که در پیشرفت و توفیق مذاکرات موثر بوده اند ، چالش های جدی اقتصادی ایران است که ناشی از اعمال تحریم های شدید بوده، اولویتهای مطرح برای دولت روحانی که بهبود اقتصاد به جای پیشبرد فعالیتهای هسته ای است، و جدیت مذاکره کنندگان ایرانی و عملگرا بودن آنهاست.
این نویسنده و تحلیلگر تغییرات اخیر در راکتور آب سنگین اراک و رفع نگرانی پیرامون احتمال دستیابی به پلوتونیم توسط ایران را نیز از علت های دیگر کاهش نگرانی های جامعه جهانی نسبت به فعالیت های هسته ای آن کشور تلقی می کند.

در پاسخ به پرسشی پیرامون موضع نخست وزیر اسرائیل در قبال برنامه هسته ای ایران و پیشرفت مذاکرات، جو سیرینسیونه می گوید:
«آقای نتانیاهو موضع بسیار افراطی در این مورد دارد. او با انجام هر گونه تحقیقات اتمی درایران مخالف است و می خواهد تمام زیرساخت های مراکز فعالیت یا پژوهش اتمی ایران تعطیل شود که این عملی نیست. می شود فعالیت های ایران را محدود کرد، اطمینان یافت که ایران بدون اطلاع جهان کاری انجام نمی دهد که بتواند به بمب دست یابد، اما نمی شود این فعالیت ها را کاملا متوقف کرد یا این مراکز را کاملا تعطیل کرد. اسرائیل از توافق راضی نخواهد بود اما اگر آمریکا راضی باشد چاره ای نخواهد داشت.»