آژانس بین‌المللی انرژی: شاید اقتصاد جهان وارد رکود شود

تصویری از لوگوی اوپک. (آرشیو)

آژانس بین‌المللی انرژی روز پنجشنبه ۲۱ مهر ماه اعلام کرد تصمیم گروه تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس برای مهار تولید، قیمت‌ها را افزایش داده و می‌تواند اقتصاد جهانی را وارد رکود کند.

به گزارش رویترز، آژانس انرژی که آمریکا و دیگر کشورهای مصرف کننده بزرگ نفت عضو آن هستند، گفته که وخامت روزافزون اقتصاد و بالا رفتن بهای نفت در پی طرح اوپک پلاس برای کاهش عرضه، تقاضای جهانی نفت را کند می‌کند. آژانس در گزارش ماهانه نفت خود نوشته است با فشارهای تورمی روزافزون و افزایش نرخ بهره، قیمت‌های بالاتر نفت می‌تواند برای اقتصاد جهانی، که در آستانه رکود قرار دارد، فاجعه بار باشد.

هشدار آژانس، شکاف با عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان و رهبر بالفعل اوپک ، را نشان می‌دهد. اوپک پلاس اعضای اصلی اوپک و دیگر کشورهای تولید کننده نفت از جمله روسیه را در بر می‌گیرد.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، پس از اقدام اوپک پلاس تأکید کرد که این اقدام «پیامدهای» نامشخصی برای روابط کشورش با عربستان سعودی در بر خواهد داشت.

در مقابل، ریاض با رد انتقادات گفت که این اقدام سیاسی نبوده و با هدف ایجاد تعادل در بازار و مهار نوسانات قیمت نفت انجام گرفته است.

به گفته آژانس بین‌المللی انرژی، کسری عرضه واقعی احتمالا حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد بود، نه دو میلیون بشکه، آنطور که اوپک پلاس اعلام کرده است.

رویترز به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی می‌نویسد محدودیت ظرفیت تولید دیگر اعضای اوپک به این معنی است که بیشترین کاهش تولید از سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی خواهد بود، در حالی که تحریم‌های جدید گروه هفت و اتحادیه اروپا علیه روسیه می‌تواند عرضه جهانی را باز هم کاهش دهد.

اتحادیه اروپا در این ماه طرحی از سوی باشگاه کشورهای ثروتمند گروه هفت را برای اعمال محدودیت بر قیمت نفت صادراتی روسیه، و مجموعه پیچیده‌ای از تحریم‌های جهانی جدید با هدف محروم کردن مسکو از درآمد ناشی از حمله به اوکراین، تصویب کرد.

هر گونه اختلال بزرگ در جریان نفت روسیه، حتی برای خریداران خارج از اتحادیه اروپا و گروه هفت، می‌تواند قیمت‌ها را در سرتاسر جهان افزایش دهد و فشار اقتصادی زیادی را بر شهروندان کشورهای تحریم‌کننده وارد کند که در حال حاضر با تورم بالا و هزینه‌های زندگی دست و پنجه نرم می‌کنند.