محدودیت قانونی گسترش نیروگاه های اتمی هند

قانون الزام محدودیت مدنی اتمی هند مانع از گسترش احداث نیروگاه های اتمی برق در این کشور شده است.

در هند، نیروگاه اتمی برق ساخت روسیه شروع بکار کرد، و امید به مقابله با کمبود برق در جنوب این کشور را افزایش داد. ولی طرح و ایجاد نیروگاه های اتمی برق و گسترش ظرفیت انرژی اتمی هند آنطور که انتظار میرفت انجام نخواهد شد.

در جنوب ایالت تامیل نادوی هند، نیروگاه اتمی برق کودان کولام به قدرت ۱۶۰ مگا وات هفته گذشته بکار افتاد. انتظار میرود که ظرف چند هفته آینده نیروی برق حاصل از این نیروگاه اتمی به هزار مگاوات، یعنی حداکثر ظرفیت اش برسد، و خانه ها را روشن و چرخ صنایع را بکار اندازد.

گشایش نیروگاه اتمی برق کودان کولام خبر امیدوار کننده ای برای طرح گسترش انرژی اتمی و مقابله با کمبود نیروی برق در هند بود.

طرفداران این طرح امیدوار بودند که مان موهان سینگ، نخست وزیر هند، در سفر این ماه خود به روسیه دو راکتور اتمی برق دیگر، هرکدام به قدرت هزار مگاوات، خریداری خواهد کرد. اما، مذاکرات نخست وزیر با مقامات روسیه، بعلت قانون الزام محدودیت مدنی اتمی، که هند آنرا در سال ۲۰۱۰ میلادی، تحت فشار مخالفان و طرفداران محیط زیست به تصویب رساند، موقتاً به تأخیر افتاد.

فروشندگان خارجی از آن بیم دارند که در صورت بروز یک رویداد اتمی، این قانون تنها فروشنده راکتورهای اتمی را مسئول پرداخت غرامات میشناسد، که مغایر سیاست ها و مقررات بین المللی است.

با وجود تأخیر، مقامات هند در مورد خرید راکتورهای اتمی از روسیه خوش بین به نظر میرسند و گفته اند که امیدوارند ظرف ماه های آینده اختلافات موجود را برطرف سازند.

جی بالاچاندران، ازموسسه مطالعات و تحلیل های پدافندی، گفت دولت هند در رابطه با پرداخت غرامات احتمالی ناشی از رویدادهای اتمی، سقفی برابر با ۲۵۰ میلیون دلار تعیین کرده است. دولت هند همچنین مدت مسئولیت فروشندگان راکتورها را نیز به ۵ سال محدود ساخته است.

هند معتقد است که نیروگاههای اتمی برق پاسخگوی نیاز این کشور به انرژی است.
در سال ۲۰۰۸ میلادی، هند تلاش کرد که بمنظور مقابله با کمبود انرژی در این کشور قراردادی با آمریکا به امضاء برساند و به منع مبادلات اتمی سی ساله خود خاتمه دهد. بموجب این قرار داد انتظار میرفت که آمریکا، روسیه، و فرانسه ۱۵۰ میلیارد دلار در صنعت انرژی اتمی هند سرمایه گذاری کنند. ولی در این زمینه تا بحال پیشرفت کمی حاصل شده است.

هند ماه گذشته پیش نویسی قراردادی را با شرکت آمریکائی وستینگهاس به امضاء رساند تا از این شرکت راکتور اتمی خریداری کند.

بسیاری از تحلیل گران قانون الزام محددیت مدنی اتمی را مانع عمده ای برای عدم موفقیت مذاکرات میدانند.

پس از انفجارهای متعدد اتمی سال ۲۰۱۱ در نیروگاههای اتمی فوکوشیمای ژاپن، نگرانی از ایمنی نیروگاه های اتمی رو به افزایش گذاشته است. در همین رابطه گشایش نیروگاه اتمی برق کودان کولام مکرراً به دلیل تظاهرات و مخالفت مردم روستا به تأخیر افتاد. ولی پس از حکم ماه مه میلادی دیوان عالی کشور هند، که ایمنی این نیروگاه و ضرورت آنرا برای رشد اقتصاد کشور را مورد تأیید قرار داد، این نیروگاه توانست شروع بکار کند.