طرح حضور هند در توسعه چابهار در گروی توافق اتمی با ایران

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

دو لت هند در نظر دارد برای بازسازی و توسعه بندر چابهار در ایران، قراردادی با تهران امضا کند. این تصمیم بخشی از برنامه نارندا مودی نخست وزیر هند برای حضور در آسیای میانه از طریق بندر چابهار در دریای عمان است. اما به‌نظر می رسد تحقق این خواست در گرو توافق اتمی قدرت های جهان با ایران باشد.

دهلی نو از این طرح چند هدف را دنبال می کند. حضور هند در آسیای میانه از راه دریا (مسیردریای هند – دریای عمان و خلیج فارس) و مسیری که از بندر چابهار بگذرد، هزینه های ترابری هند را به یک سوم کاهش می دهد، و از طرف دیگر دهلی نو از این طریق به افغانستان هم دسترسی پیدا می کند.

دهلی نو به‌تازگی با کابل قرارداد امنیتی و همکاری اقتصادی امضا کرده است و آقای مودی در دیدار با اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان وعده داده است طرح اتصال چابهار به افغانستان و آسیای میانه را بسرعت عملی سازد.

هند در عین حال مایل است در سیاست منطقه ای با رقیب دیرین خود، چین، موازنه ایجاد کند.

چین بتازگی از طریق یک طرح سرمایه گذاری ۴۶ میلیارد دلاری در پاکستان در نظر دارد با احداث خط آهن از بندر گَوادَر در منتهی الیه جنوب غربی پاکستان و در نزدیکی چابهار به آسیای میانه راه پیداکند و بخشی از تدارکات به سین کیانگ، استان مسلمان نشین چین را ازاین راه به منطقه برساند.

در همین حال وندی شرمن معاون سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن هشدار به شرکت‌ها و کشورهایی که قصد دارند با ایران در زمینه‌های اقتصادی وارد همکاری شوند گفته است تا زمانی که توافق نهایی هسته‌ای امضا شود، دست نگه دارند.

اما یک مقام دهلی نو به خبرگزاری رویترز گفته است هند نمی تواند فرصت کنونی را از دست بدهد و می خواهد هرچه زودتر در این باره اقدام کند.

_