جایزه «قلم طلایی آزادی» به نیلوفر حامدی و الهه محمدی اهدا شد

نیلوفر حامدی و الهه محمدی، روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده در ایران

جایزه «قلم طلایی آزادی» به نیلوفر حامدی و الهه محمدی، روزنامه‌نگاران زندانی ایرانی که برای نخستین بار خبر کشته‌شدن مهسا امینی ۲۲ ساله را پوشش دادند، اهدا شد.

این جایزه در جریان برگزاری کنگره جهانی رسانه‌های خبری در تایپه، پایتخت تایوان به این دو روزنامه‌نگار زن ایرانی اهدا شد.

مارتا راموس، رئیس انجمن جهانی ویراستاران، چهارشنبه ۷ تیر، پس از اهدای جایزه به نیلوفر حامدی و الهه محمدی که در ایران زندانی هستند، گفت: «اجازه دهید مطبوعات یک بار برای همیشه آزاد بمانند.»

نیلوفر حامدی ‌و الهه محمدی از نخستین روزنامه‌نگارانی بودند که کشته‌شدن مهسا امینی را که در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی بود، پوشش دادند. مرگ او جرقه اعتراضات ضد حکومتی گسترده‌ای را در ایران برانگیخت که منجر به بازداشت، شکنجه، و مرگ تعدادی از معترضان، و نقض حقوق بشر زندانیان شد.

نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه «شرق»، و الهه محمدی خبرنگار روزنامه «هم‌میهن»، مانند تعداد زیادی از روزنامه‌نگاران ایرانی بازداشت شده توسط پلیس اخلاق، به دلیل گزارش‌های خود در ایران زندانی هستند.

نیروهای امنیتی نیلوفر حامدی را روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ بازداشت کردند، الهه محمدی نیز چند روز بعد یعنی در ۷ مهر بازداشت شد.

نیلوفر حامدی

مارتا راموس در بخشی از سخنان خود در مراسم گفت: «حبس آنها، تلاشی مذبوحانه برای منحرف کردن همه ناامیدی و خشمی است که به دلیل سال‌ها ظلم، انکار حقوق، و کنترل روایت ایجاد شده است.»

براساس بیانیه «انجمن جهانی روزنامه‌ها و ناشران خبری»، این جایزه از «شجاعت و قاطعیت دو زن جوان شجاع که روزنامه‌نگاری آنها حقیقت را در حالی‌ که رژیم ایران تلاش کرد تا تاریخ را بازنویسی کند» قدردانی می‌کند.

قلم طلایی آزادی، جایزه سالانه‌ای است که توسط انجمن جهانی روزنامه‌ها و ناشران خبری برای تجلیل از اقدامات برجسته یک فرد، گروه، یا موسسه‌ای در زمینه آزادی مطبوعات اهدا می‌شود.

مارتا راموس در سخنرانی خود درباره وضعیت نیلوفر حامدی و الهه‌ محمدی گفت: «در ۲۸ اکتبر، وزارت اطلاعات ایران و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هر دو روزنامه‌نگار را متهم کردند که با گزارش‌های خود قصد دارند تظاهرات سراسری را سازماندهی کنند، و با سازمان‌های اطلاعاتی قدرت‌های خارجی برای تضعیف امنیت ملی ایران توطئه کرده‌اند.»

او در ادامه افزود: «این دقیقاً همان نوع تحریف واقعیت است که یک رژیم پارانوئید و وحشت‌زده می‌خواهد آن را به عنوان حقیقت به تصویر بکشد.»

خانم راموس با اشاره به این که این تلاش حکومت در نهایت به شکست خواهد انجامید، گفت: «کاری که هر دو زن انجام می‌دادند، دقیقاً شغل آنها به عنوان روزنامه‌نگار بود. مردم ایران در حالت انکار، یا بندگی مستبدان، تمامیت‌خواهان، و افرادی که منکر کرامت اولیه انسانی هستند، باقی نمی‌مانند.»

مزار مهسا امینی، نوروز ۱۴۰۲

او در ادامه افزود: «اما این قیمتی دارد؛ قیمت بالایی که توسط نسل‌هایی از مردان و زنان شجاع معترض، که به دنبال تسریع حذف ستمگران خود هستند، پرداخت شده است.»

مارتا راموس یادآور شد که از هنگام آغاز اعتراضات سراسری ایران، بیش از پانصد معترض کشته، و ده‌ها هزار نفر بازداشت شدند. او تأکید کرد که چنین بهای سنگینی بارها و بارها توسط روزنامه‌نگاران نیز پرداخت شده است.

خانم راموس گفت: «این چهارمین جایزه قلم طلایی اهداشده به روزنامه‌نگاران ایرانی است. این چهارمین بار است که از این تریبون برای محکوم کردن زندانی شدن خبرنگاران ایرانی صحبت می‌کنیم.»

او در ادامه افزود: «بیایید یک بار دیگر صدای‌مان را بلند و واضح به اوج برسانیم تا در تهران همه ما را بشنوند: نیلوفر حامدی و الهه محمدی و همه روزنامه‌نگاران زندانی را آزاد کنید. بگذارید مطبوعات در ایران یک بار برای همیشه آزاد بمانند.»

این مطلب با استفاده از تارنمای انجمن جهانی روزنامه‌ها و ناشران خبری و تارنمای خبری کوینت تنظیم شده است