رئیس انجمن علمی ژنتیک ایران: ممنوعیت کیت‌های غربالگری، آزمایش‌ها را زیرزمینی می‌کند

آرشیو

رئیس انجمن علمی ژنتیک ایران از بخش‌نامه‌ای که عملا واردات و تولید کیت‌های غربالگری را ممنوع می‌کند، انتقاد کرد. این بخش‌نامه در ادامه محدودیت‌های بیشتر در غربالگری بارداری، در قالب طرح موسوم به «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، صادر شده است.

محمد اکرمی گفت: در صورت اصلاح نشدن این بخش‌نامه، آزمایشگاه‌ها به صورت زیرزمینی، غربالگری‌ها را انجام می‌دهند که به تاکید او، هزینه بالایی خواهد داشت و برای همه در دسترس نخواهد بود.

رئیس انجمن علمی ژنتیک ایران افزود: ممنوعیت کیت‌های غربالگری، بیشتر مانعی در مقابل هدف افزایش جمعیت ایجاد می‌کند چون مردم نمی‌توانند «با اطمینان خاطر» تصمیم به باردارشدن‌ بگیرند.

او اضافه کرد که وزارت بهداشت به ۸۶ انجمن علمی ابلاغیه داده است که در آن اشاره شده بود که غربالگری «تأمین‌کننده منافع برخی از افراد» است و غربالگری «حتی در مورد سرطان» نیز باید محدود شود.

چندی‌ پیش، خبر متوقف شدن صدور مجوز تولید و واردات کیت‌های غربالگری سه‌ماهه اول بارداری توسط وزارت بهداشت ایران، تعجب و انتقاد متخصصان را برانگیخت.

سخنگوی وزارت بهداشت در واکنش به این خبر گفت که «محدودیتی برای توزیع کیت‌های استاندارد غربالگری» وجود ندارد و ‏غربالگری جنین با «رعایت استانداردها» ممنوع نیست.

همزمان، رئیس انجمن ژنتیک پزشکی ایران به «خبرآنلاین» گفت که در دستورالعمل جدید تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، ابتدا به صراحت اعلام شده بود که هرگونه تولید و واردات کیت‌های غربالگری ممنوع است اما بعد «عنوان دستورالعمل» را عوض کردند درحالی که «محتوا همان است» و به گفته او، همچنان بر «ممنوعیت» اصرار دارد.

محدودیت غربالگری ناهنجاری‌های جنین در ایران به نگرانی‌ها مبنی بر افزایش تولد نوزاران دارای معلولیت دامن زده و خبرهایی مبنی بر عدم انتشار آمار کودکان دارای معلولیت نیز منتشر شده است.

روزنامه شرق، چندی پیش به نقل از رئیس یک آزمایشگاه تخصصی سلامت جنین گزارش داد که در سال گذشته تنها در این مرکز، ۱۲ کودک با سندروم «داون» متولد شدند.

سارنگ یونسی با تأکید بر «فاجعه‌آمیز» بودن این موضوع گفت که شماری از پزشکان «موافق این طرح» به افراد گفته بودند که این تست‌ها «مشکل دارد» و لازم نیست «تست تشخیصی» انجام دهید و به این ترتیب، بچه‌ها با سندرم داون به دنیا آمدند.

آزمایش غربالگری، روش یا آزمایشی است که برای بررسی اینکه آیا یک زن یا نوزادش ممکن است مشکلات خاصی داشته باشند، انجام می‌شود.

این آزمایش‌ها معمولا در دوران بارداری برای بررسی نقایص یا سایر مشکلات برای زن یا نوزادش ارائه می‌شوند.

در صورتی که نتیجه آزمایش غربالگری غیرطبیعی باشد، پزشکان معمولاً آزمایش‌های تشخیصی بیشتری را برای تعیین وجود مشکلات احتمالی در نوزاد پیشنهاد می‌کنند.

بسیاری از ناهنجاری‌های ژنتیکی را می‌توان با استفاده از روش‌های غربالگری پیش از تولد تشخیص داد.