آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه اعلام کرد در زمینه تحقیقات بر سر ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران، پیشرفتهایی حاصل شده، اما یکی از دو پرسش آژانس همچنان بیپاسخ باقی مانده است.
رسانههای غربی به نقل از گزارش محرمانه آژانس نوشتند، ایران اطلاعات مربوط به یکی از پرسشهای مربوط به فعالیتهای ادعایی را به آژانس ارائه داده، و دو طرف توافق کردهاند که گفتگوها را در این زمینه ادامه دهند.
آخر اردیبهشت ماه سال گذشته، ایران برای اجرای یک برنامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۵ گام مشخص توافق کرد و متعهد شد برای رفع نگرانیهای غرب درباره ماهیت برنامه هستهای خود، تا ۲۵ ماه آگوست ۲۰۱۴ (سوم شهریور ماه) آن گامها را به اجرا درآورد.
بنابر گزارشهای قبلی آژانس، ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق اولیه ژنو (برنامه اقدام مشترک)، در سه مورد از پنج گام مورد توافق عمل کرده، اما همچنان دو مورد مربوط به تاسیسات نظامی پارچین و چاشنیهای انفجاری، و محاسبات نوترونی انفجارهای اتمی، باقی مانده بود.
با این گزارش جدید آژانس، ظاهراً تنها یک مورد باقی مانده است که باید رفع ابهام شود. خبرگزاری رویترز در گزارش امروز خود میگوید که آژانس در گزارش جدید خود تاکید کرده است که ایران همچنان باید به پرسشهای مربوط به فعالیتهای ادعایی در پارچین پاسخ دهد.
این گزارش آژانس در حالی مطرح میشود که هیئتهای مذاکره کننده ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ در تلاش هستند تا پیش از مهلت تعیین شده پایان ماه مارس، متن توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران را به ثبت رسانده و آن را نهایی کنند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
دور جدید این گفتگوها از چهارشنبه در وین، پایتخت اتریش، آغاز شد و با پیوستن وندی شرمن معاون وزیر خارجه ایالات متحده، این دور از مذاکرات با حضور هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وارد مرحله تازهای شد. همچنین قرار است جان کری وزیر خارجه آمریکا روز شنبه با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود در ژنو دیدار کند.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سیزدهم فروردین ماه سال جاری به تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند، و تا پایان نهم تیر ماه فرصت دارند تا متن توافق جامع را ثبت و نهایی کنند.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای درصدد دست یافتن به توانایی ساخت سلاح هستهای است، و از تهران میخواهند که با اقدامات عملی، نشان دهد که برنامه هستهای آن کشور صلح آمیز است. ایران این اتهام را رد می ند و میگوید هدف از برنامه هستهایاش تولید انرژی است.