بیانیه گروسی درباره «تعلیق فعالیت بازرسان آژانس توسط جمهوری اسلامی»؛ گام دیگری در مسیر غلط

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای، تصمیم جمهوری اسلامی ایران برای تعلیق فعالیت بازرس‌هایی که آژانس برای انجام راستی‌آزمایی در ایران تحت معاهده «ان‌پی‌تی» گماشته بود را محکوم کرد.

آقای گروسی گفته است که این بازرسان از «مجرب‌ترین کارشناسان آژانس با دانش منحصر به فرد در فن‌آوری غنی سازی» هستند و با این تصمیم، ایران عملاً حدود یک سوم از باتجربه‌ترین بازرسان آژانس را حذف کرد.

مدیرکل آژانس انرژی اتمی این اقدام «یکجانبه»، «نامتناسب» و «تأسف‌بار» جمهوری اسلامی ایران را «به شدت» محکوم‌ کرده و می‌گوید با همکاری‌هایی که باید میان ایران و آژانس باشد در تضادی آشکار است و مستقیم روی توانایی آژانس برای انجام مؤثر بازرسی‌های خود در ایران تأثیر خواهد گذاشت.

آقای گروسی این تصمیم را «گام دیگری در مسیر غلط» دانسته و تأکید کرده که به روابط تیره‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران در اجرای معاهده «ان‌پی‌تی» ضربه‌ای «غیرضروری» می‌زند.

مدیرکل آژانس انرژی اتمی تأکید کرده که بدون همکاری «مؤثر و مورد اعتماد» آژانس قادر نخواهد بود که «به طور مؤثر» مأموریت راستی‌آزمایی خود را در ایران انجام دهد و تضمینی معتبر ارائه دهد که فعالیت‌های هسته‌ای ایران برای اهداف صلح‌آمیز هستند.

او از جمهوری اسلامی ایران خواسته تا در تصمیم خود تجدید نظر کند و به مسیر همکاری با آژانس بازگردد.

در واکنش به این بیانیه، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، کشورهای غربی را به «زیاده‌خواهی و تلاش برای سیاسی کردن فضای آژانس» متهم کرد. ناصر کنعانی گفت که جمهوری اسلامی ایران « با تأکید بر ضرورت بی‌طرفی آژانس»، به همکاری‌های خود در چهارچوب توافق‌های انجام‌شده ادامه خواهد داد.

در اسفند ماه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران بیانیه‌ای مشترک منتشر کردند که طبق آن دو طرف بر سر سه موضوع همکاری و تعامل طبق صلاحیت‌های آژانس و حقوق و وظایف ایران، همکاری جمهوری اسلامی با آژانس درباره مسائل پادمانی مربوط به سه مکان، و اجازه داوطلبانه ایران به آژانس برای فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی بیشتر به توافق رسیدند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز ۲۰ شهریور در گزارشی با عنوان «توافقنامه پادمان ان‌پی‌تی با جمهوری اسلامی ایران» به شورای حکام گفت: «متاسفانه هیچ پیشرفتی در اجرای فعالیت‌های تعیین‌شده در بیانیه مشترک که در چهارم مارس در تهران امضا شد، حاصل نشده است.»

همزمان، نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز از جمهوری اسلامی ایران خواست تا تولید اورانیوم با غلظت شصت درصدی را متوقف کند.