دیدبان حقوق بشر: تبعیض علیه زنان در ایران ریشه در قوانین کشور دارد

دیدبان حقوق بشر می گوید قوانین و سیاستهای ایران باعث تبعیض علیه زنان در محیط های کاری و در زمینه مشاغل شده است.

دیدبان حقوق بشر در وبسایت رسمی خود و در توصیف تبعیض علیه زنان در ایران به سیاست هایی از جمله محدودیتهای مسافرتی زنان، ممنوعیت برای احراز سمت ها و مشاغل خاص، و عدم وجود حداقل حمایتهای قانونی اشاره می کند.

گزارش ۵۹ صفحه ای دیدبان حقوق بشر با عنوان «این یک کلوب مردانه است: تبعیض علیه زنان در بازار کار در ایران» به جزئیاتی از قوانین تبعیض آمیز علیه زنان و فقدان حمایتهای لازم قانونی از آنان پرداخته است.

در بخشی از این گزارش ذکر شده که نظام قضایی ایران، سد راه دسترسی برابر زنان برای احراز مشاغل است و در حالی که در چهار دهه گذشته زنان ایران نیمی از فارغ التحصیلان دانشگاهها را تشکیل می دهند، بر اساس آمار رسمی در فاصله فرودین ۱۳۹۵ تا فروردین ۱۳۹۶، تنها چهارده و نه دهم درصد بازار کار ایران را زنان تشکیل می دهند.

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه دیدبان حقوق بشر، با اشاره میزان بالای تحصیلات عالی میان زنان ایرانی که منعکس کننده توانایی و اشتیاق آنان در ساختن آینده ای بهتر برای کشورشان است، گفت این قوانین تبعیضی هستند که مانع رشد و پیشرفت زنان می شوند و افزود «مقامات باید قدم های لازم را برای برداشتن موانعی که زنان را در محیط کار به حاشیه می راند طی کنند.»

بنا گزارش دیدبان حقوق بشر، قانون مدنی ایران یکی از منابع اصلی تبعیض علیه زنان در محیط های کار کشور است. قانون مدنی ایران، تنها شوهر را به عنوان سرپرست خانوار به رسمیت می شناسد که می تواند در اختیارات زن در حوزه اقتصادی دخل و تصرف کند و حتی تحت شرایطی، اجازه کار را نیز از او سلب کند.

دیدبان حقوق بشر در تهیه گزارش خود با ۴۴ زن و مرد ایرانی، شامل وکلای دادگستری، صاحبان حرفه های کوچک، مدیران، و کارمندان بخش خصوصی و عمومی ساکن داخل و خارج از ایران مصاحبه کرده است.