سازمان دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد که مقامات ایران «بیرحمانه با کاربرد نیروی قهریه بیش از حد و کشنده» تظاهرات گسترده «ضدحکومتی» را در سراسر کشور سرکوب کردهاند.
این نهاد بینالمللی حقوق بشری، روز چهارشنبه ۱۳ مهر در بیانیهای بر اساس ویدئوهای اعتراضات و همچنین مصاحبه با شاهدان و یک عضو نیروهای امنیتی، عنوان کرد که «موارد متعددی از استفاده غیرقانونی نیروهای امنیتی از نیروی قهریه بیش از حد یا کشنده علیه معترضان در ۱۳ شهر در سرتاسر ایران را مستند کرده است.»
بنا بر گزارش دیدهبان حقوق بشر، «ویدیوها نشان میدهند که مأموران امنیتی علیه معترضان عمدتاً آرام و در موقعیتهایی اغلب پرجمعیت از تفنگ ساچمهای [شاتگان]، سلاح جنگی، و هفتتیر استفاده کردهاند و صدها نفر را مجروح کرده یا به قتل رساندهاند» و در بعضی موارد حتی به افراد در حال فرار هم شلیک کردهاند.
این نهاد حقوق بشری همچنین اعلام کرد، عکسها و ویدیوهایی را تحلیل کرده که «جراحتهای شدید و بعضاً مرگبار معترضان را به تصویر میکشند» و این پژوهش «شامل سرکوب مرگبار نیروهای امنیتی در زاهدان در روز ۳۰ سپتامبر، و حملههای متعاقب به معترضان از جمله به دانشگاه شریف تهران در ۲ اکتبر نمیشود.»
به گفته تارا سپهریفر، پژوهشگر ارشد ایران در دیدهبان حقوق بشر، «شلیک گسترده به معترضان به خشم بیشتر علیه حکومتی مستبد و فاسد منجر میشود».
خانم سپهریفر «پاسخ بیرحمانه مقامات ایران به اعتراضات در بسیاری از شهرها» را «نشانگر اقدام هماهنگ حکومت برای سرکوب مخالفت با نادیدهگرفتن بیرحمانه جان انسانها» دانست.
دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور همزمان با اعلام خبر کشته شدن مهسا امینی در بازداشت آغاز شده و تاکنون در همه استانهای کشور جریان داشته است.
در جریان این دور اعتراضات، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.