پژوهش‌ جدید: نیمی از خانوارها در ایران خودرو ندارند

ایستگاه مترو در تهران - آرشیو

بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط پایگاه رفاه ایرانیان، ۵۰ ‌درصد از خانوارهای ایرانی به دلیل نداشتن قدرت خرید، خودرو شخصی ندارند.

به گزارش وب‌سایت دنیای اقتصاد در روز پنج‌شنبه ۲۴ آذر، ایران در دومین بازار گران کالای مصرفی (پس از مسکن) با نابرابری در توزیع خودروهای موجود بین شهروندان مواجه است و با وجود ۲۴ میلیون دستگاه خودرو در کشور، شاید این طور به نظر برسد که بیشتر ۲۷ میلیون خانوار ایرانی خودروی شخصی داشته باشند، اما عملاً این طور نیست.

بر اساس این گزارش، دلیل اصلی خودرو نداشتن خانواده‌ها عدم‌ قدرت خرید طبقات ضعیف جامعه شناخته شده است.

همچنین، کمبود عرضه، رشد انتظارات تورمی، و صعود قیمت ارز افزایش قیمت خودرو را موجب شده و بر این اساس شهروندان ایرانی به ویژه خانواده‌های کم‌درآمد، نه‌تنها دستشان از بازار خودرو کوتاه شده، بلکه «توان خرید از مبدأ» را نیز ندارند.

بنا بر آخرین آمار، ۵۰ درصد از ۲۷ میلیون خانوار ایرانی هیچ اتومبیلی ندارند. این موضوع نشان می‌دهد که در جامعه ایران برخی از خانوارها مالک چند خودرو هستند.

پژوهش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، خانوارهای ایرانی را به پنج گروه «خانوارهای فاقد خودرو»، «خانوارهای دارای یک خودرو»، «خانوارهای دارای دو خودرو»، «خانوارهای دارای سه خودرو» و «خانوارهای دارای بیش از سه خودرو» تقسیم کرده و بر اساس آن نیمی از خانواده‌های ایرانی هیچ اتومبیلی ندارند.

در این گزارش همچنین اشاره شده است که بر عکس بسیاری از کشورها، خودرو در ایران به یک کالای سرمایه‌ای تبدیل شده و شهروندان آن را «هم‌ردیف با ارز و طلا و سکه» به چشم حامی ارزش پول می‌بینند، به همین دلیل است که «وقتی انتظارات تورمی بالا می‌رود و منحنی قیمت در بازارهای مختلف رشد می‌کند، بازار خودرو نیز سر به صعود می‌گذارد.»

بر اساس گزارش‌های پیشین، افزایش قیمت‌ها در ایران موجب کاهش ۳۵ درصدی نرخ دسترسی به موتورسیکلت و دوچرخه شده؛ در سال ۱۳۸۶ حدود ۲۰ درصد خانوارهای شهری موتور سیکلت و دوچرخه داشتند، اما کاهش قدرت خرید مردم، نرخ مالکیت موتور سیکلت و دوچرخه را در سال ۱۴۰۰ به ترتیب به کمتر از ۱۳ درصد و حدود ۱۰ رسانده است.

همچنین ببینید: تشدید رکود بازار خودرو در یک ماه گذشته؛ نیمی از خانواده‌های ایرانی وسیله نقلیه شخصی ندارند