نخستن نتیجه توافق پاریس: ۲۰۰ کشور برای کاهش گازهای گلخانه‌ای توافق کردند

نزدیک به ۲۰۰ کشور جهان در نشست تغییرات اقلیمی در کیگالی در رواندا، به یک توافق تاریخی برای کاهش گازهای گلخانه ای از طریق کاهش استفاده از گازهای سردکننده رسیدند.

گازهای سرد کننده یا مشتقات هیدرو فلورو کربن، یکی از قوی ترین و آسیب زاترین گازهای گلخانه ای است که در دستگاه های خنک کننده مثل کولرهای گازی و یخچال ها استفاده می شود.

وینسنت بیروتا، وزیر منابع طبیعی رواندا در میان تشویق و هیجان شرکت کنندگان حاضر در نشست کیگالی، حصول توافق برای کاهش گازهای سرد کننده را اعلام کرد و گفت «پیشنهاد اصلاحی بررسی و تصمیم نهایی اتخاذ شد.»

طبق این توافق کشورهای جهان، در سه مهلت زمانی متفاوت برنامه عملیاتی خود را آغاز می کنند.

اجرای مفاد این توافق از سال ۲۰۱۹ توسط آمریکا و سایر کشورهای بزرگ صنعتی آغاز می شود و کشورهای در حال توسعه از جمله هند، عراق، ایران و پاکستان در سومین مرحله به آن می پیوندند.

جان کری وزیر خارجه آمریکا که پیش از سفر به لوزان سوئیس برای شرکت در مذاکرات سوریه، به رواندا سفر کرده بود، توافق کیگالی را ستود و آن را تاریخی و سرنوشت ساز قلمداد کرد.

آقای کری گفت «من بسیار هیجان زده هستم و تصور می کنم گام بزرگی به جلو برداشته شده و تلاش برای کاهش نیم درجه از دمای کره زمین، فرصتی برای بهبود وضعیت همه کشورها ایجاد می کند.»

گازهای هیدرو فلورو کربن، در تخریب لایه ازن به مراتب قوی تر و آسیب زاتر از دی اکسید کربن و سایر گازهای ناشی از سوخت های فسیلی است و استفاده از آنها در دهه های اخیر بسیار افزایش یافته است.

جینا مک کارتی سرپرست آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا در این زمینه گفت «ما با حصول این توافق می توانیم روند تولید یکی از قوی ترین گازهای گلخانه ای جهان را معکوس کنیم. گازهایی که سهم عمده ای در گرمایش زمین و تخریب لایه ازن دارند. تا بحال انتظار می رفت میزان این گازها به صورت تصاعدی افزایش یابد، اما با این پیمان تا نیمه قرن حاضر، سیر نزولی آن آغاز می شود."

این توافق نخستین آزمون معاهده پاریس در کاهش دی اکسید کربن و گازهای گلخانه ای به شمار می‌آید. کنفرانس پاریس اولین توافق جهانی بر سر کاهش تولید گازهای کربنی بود که با توافق ۱۹۰ کشور جهان سال گذشته امضا شد.