یخبندان در شمال، طوفان شن در جنوب؛ تعطیلی مدارس و ادارات ۱۹استان

طوفان شن در استان سیستان و بلوچستان

شرایط جوی نامساعد در مناطق مختلف ایران، روز یکشنبه ۲۵ آذر، زندگی روزمره شهروندان را مختل کرده و بیش از نوزده استان را به تعطیلی کشانده و طوفان‌های شدید و آلودگی خطرناک هوا در جنوب و غرب ایران تا برودت شدید در شمال و شمال شرق کشور، مشکلات فراگیری برای مردم ایجاد کرده است.

این در شرایطی است که موج زمستانی کمبود گاز و قطعی برق، در اکثر مناطق در حال گسترش و خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در کشور آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری‌ها در ایران، شهرهای اهواز، هویزه، آبادان، خرمشهر، شادگان و مسجدسلیمان در استان خوزستان، روز یکشنبه در وضعیت «خطرناک» قرار گرفتند.

کاهش کیفیت هوا و کاهش دید افقی به ۱۰۰ متر در برخی مناطق، سلامت شهروندان را به‌شدت تهدید کرده و منجر به تعطیلی مدارس و ادارات شده است.

در زابل، طوفانی با سرعت ۱۰۴ کیلومتر بر ساعت شعاع دید را به ۵۰ متر کاهش داد و در زهک، سرعت باد به ۶۱ کیلومتر بر ساعت رسید.

این طوفان‌ها علاوه بر ایجاد مشکلات در تردد، شرایط زندگی را در این مناطق دشوارتر کرده است.

همزمان برف و یخبندان در شمال کشور جاده کندوان را مسدود کرده و محدودیت‌های ترافیکی در این منطقه همچنان ادامه دارد. با وجود باز بودن مسیرهای جایگزین از طریق جاده‌های هراز و سوادکوه، احتمال خطرات ناشی از سرما و یخبندان همچنان بالاست. مشهد نیز شاهد بارش برف بود و برای ساعاتی پروازها از فرودگاه این شهر با اختلال روبه‌رو شد.

موج شرایط جوی نامساعد در حالی است که گروه‌های خدمات زمستانی از جمعه شب در فرودگاه‌های شهرهایی مانند تبریز، اردبیل، رشت، اراک و مشهد در حال پاکسازی سطوح پروازی هستند.

با وجود بارش برف و سرمای شدید در بسیاری از استان‌ها، ستاد عملیات زمستانی شرکت فرودگاه‌ها اعلام کرده که تمامی فرودگاه‌های کشور عملیاتی هستند. اما مسافران باید پیش از پرواز، با اطلاعات پرواز تماس بگیرند.

به دلیل شرایط نامساعد جوی، مدارس و ادارات در ۱۸ استان کشور، شامل استان‌های نیمه شمالی کشور و استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و خراسان، روز یکشنبه تعطیل شدند و برخی از استان‌ها روز دوشنبه را نیز تعطیل اعلام کرده‌اند.

این شرایط جوی دشوار در حالی است که کشور با کمبود گاز و برق نیز مواجه است. بنا بر اعلام محسن ذبیحی، معاون شرکت توانیر، از روز شنبه ۲۴ آذر خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در کشور آغاز شده است. دلایل این بحران شامل افزایش مصرف گاز خانگی به دلیل سرما، کاهش تحویل سوخت به نیروگاه‌ها و نبود سوخت مایع برای تولید برق است.

عباس کریمی، دبیر انجمن صنفی نیروگاه‌ها، هشدار داده که در صورت عدم تأمین سوخت کافی، محدودیت در تأمین برق تا پایان زمستان ادامه خواهد یافت. این شرایط در شهرهای مختلف باعث قطع برق، اختلال در زندگی روزمره مردم، تعطیلی مدارس و کاهش دسترسی به خدمات ضروری شده است.

یک شاهد عینی از تهران به صدای آمریکا گفته است که قطع مکرر برق علاوه بر مختل کردن کار در شرکت‌ها و ادارات، موجب قطع اینترنت و حتی آب در برخی واحدهای آپارتمانی شده است. او اضافه کرد که تعطیلی مدارس و مهدکودک‌ها فشار زیادی به والدین شاغل وارد کرده است.

مشکلات انرژی علاوه بر افزایش مصرف، ناشی از سوءمدیریت و کاهش ذخایر انرژی است. گزارش‌ها حاکی از آن است که نبود برنامه‌ریزی کافی در بخش انرژی، تحریم‌ها، خشکسالی، کسری بودجه و حتی استخراج ارزهای دیجیتال، به کمبود گاز و برق دامن زده‌اند.