فرانسوا فیون، نخست وزیر پیشین فرانسه، در انتخابات حزب جمهوریخواه فرانسه برنده شد و نامزد حزب در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری فرانسه می شود.
فرانسوا فيون ۶٢ساله، که موفق شد رقيبان سرسختی همچون سارکوزی و آلن ژوپه را پشت سربگذارد، کارنامه ی سياسی به شدت پرباری، دست کم به لحاظ کمی، دارد.
او از اوایل دهه ۹۰ میلادی در زمان فرانسوا میتران و بعدتر ژاک شیراک در دولت های مختلف مقام وزارت داشته و در دوره سارکوزی به مدت پنج سال نخست وزير فرانسه بوده است. به اينها بايد چندين دوره نمايندگی مجلس ملی و سنا و چند مقام محلی مهم ديگر را هم اضافه کرد.
بسياری از تحليلگران سياسی در فرانسه معتقدند برنامه های او انطباق عجيبی با سياست های مارگرت تاچر، نخست وزیر بریتانیا در دهه هشتاد ميلادی دارد.
فرانسوا فیون در کارزارهای انتخاباتی اش اقتصاد ریاضتی و حذف ۵ هزار پست دولتی و سیاست های سختگیرانه تر در برابر مهاجران، را وعده داده است.
او پيشتر، به قانون ازدواج همجنسگرایان رای منفی داده بود، و گفته بود در صورت به قدرت رسيدن امکان پذيرش فرزند از سوی چنين زوج هايی را سلب خواهد کرد. البته در مناظره پيش از دور دوم انتخابات ٢٧ نوامبر اين نظرش را به شدت تعديل کرد.
فیون برای برقراری امنیت، خواهان سلب تابعیت فروانسوی از دوملیتی هایی که برای جنگ به سوریه و عراق رفته اند و اخراج جهادگرانی که در سازمان اطلاعات فرانسه پرونده امنیتی دارند، شده است. علاقه اش برای ارتباط نزدیک تر با روسیه و ولادیمیر پوتین را پنهان نمی کند و موافق لغو تحریم ها علیه این کشور است.
او گفته است برای مبارزه با داعش و حل بحران سوریه، باید با همه ی نیروهای ممکن، دموکراتیک یا غیر دموکراتیک، متحد شد؛ اشاره ای تلویحی به همکاری با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، برای مبارزه با داعش.
احتمالا برنامه های فیون می تواند گروهی از رای دهندگان مردد میان انتخاب کاندیدای راست افراطی و راست میانه را جذب کند و شانس به قدرت رسیدن مارین لوپن رهبر حزب جبهه ملی را کاهش دهد.
با توجه به کارنامه ناموفق سوسياليست های در قدرت، احتمال اينکه لوپن به دور دوم انتخابات بهار سال آینده فرانسه راه پیدا کند، زياد است. او تنها نخست وزيری است که همسری انگليسی دارد و اگر رئيس جمهور شود، بانوی اول فرانسه، انگليسی خواهد بود.