طالبان با تضعیف رسانه‌های افغانستان «اطلاعات گمراه‌کننده» منتشر می‌کند

بیش از ۸۰ درصد از خبرنگاران زن افغان شغل خود را از دست دادند و بقیه با محدودیت های جدی روبرو هستند

طالبان رسانه‌ها را در داخل افغانستان تضعیف و سانسور کرده‌ است، اما نقص‌های ارتباطی و کاستی‌های حکم‌رانی آن هنوز به طور گسترده در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود.

رسانه‌‌ها در افغانستان که پیش از روی کار آمدن طالبان شکوفا شده بود، پس از به قدرت رسیدن طالبان متحمل خسارات بزرگی شده‌اند.

بیش از ۸۰ درصد از خبرنگاران زن افغان شغل خود را در حکومت طالبان از دست دادند و بقیه با محدودیت های جدی روبرو هستند از جمله الزام به پوشیدن روبند در هنگام ارائه برنامه‌های تلویزیونی.

بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در سال‌های اخیر بیش از ۲۱۵ رسانه از ۵۴۰ رسانه افغانستان به دلیل مشکلات مالی، اجتماعی و سیاسی بسته شده‌اند.

یکی از روزنامه‌نگاران ارشد افغان در کابل می‌گوید: «ما حتی نمی توانیم رهبر طالبان را ببینیم، پس چگونه می‌توانیم به طور واقعی از رهبری و تصمیمات او گزارش دهیم؟» این خبرنگار از ترس اینکه ممکن است طالبان او هدف قرار دهد، نامش را فاش نکرد.

در همین حال بررسی‌ها نشان می‌دهد که مقامات طالبان به رسانه‌ها اطلاعات غلط و گمراه کننده می‌دهند و در شبکه‌های اجتماعی نیز آن را پخش می‌کنند. از جمله بیانیه‌ای که طالبان درباره یک جلسه وزارت امر به معروف و نهی از منکر خود با سازمان ملل متحد داد و این سازمان هفته گذشته ادعای طالبان را رد کرد.

هفته گذشته، بازوی سازمان ملل متحد برای کمک‌رسانی در افغانستان (یوناما) اظهارات خالد حنفی، که وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان را اداره می‌کند، نادرست خواند.

حنفی در ویدئویی که به طور گسترده در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد، گفته بود: «دیروز با یوناما جلسه داشتیم و وقتی به آنها در مورد امر به معروف توضیح دادیم، گفتند که این امر به معروف در اروپا نیز مورد نیاز است.»

سازمان ملل متحد در توییتی اظهاراتی را که حنفی به این سازمان نسبت داد، رد کرد.

یک ادعای دیگر طالبان که نگذاشته است دختران تحصیل کنند، این بوده است که می‌گوید در برخی مناطق خانواده‌های افغان نمی‌گذارند دخترانشان به مدرسه بروند. در واقع، این طالبان بوده است که مدرسه‌‌های متوسطه را برای دختران بسته است و می‌گوند که فقط «علمای دین» می توانند تصمیم بگیرند که چه زمانی و اینکه از اساس می‌توان آنها را بازگشایی کرد یا خیر.

یک تحلیلگر افغان آمریکایی، واحد فقیری، به صدای آمریکا گفت: «طالبان سابقه طولانی در انتشار اطلاعات نادرست دارد.»

هیبت الله آخوندزاده، رهبر طالبان، از زمان تصدی این سمت در انظار عمومی ظاهر نشده است. نخست ارشد منصوب آخوندزاده و معاونان او، در ویدئوهای رسمی منتشر شده دیده می شوند، اما در هیچ مصاحبه رسانه‌ای برای پاسخ به سوالات مربوط به حکومت خود حاضر نشده‌اند.

مقامات طالبان مدعی هستند که رهبری آنها نسبت به جمهوری سابق افغانستان پاسخگوتر و محبوب تر است، اما بررسی های مستقلی که در این کشور انجام شده است تصویر متفاوتی را ارائه می دهد.