رهبران ۱۶ کشور اروپایی پیش از آغاز اجلاس شورای اروپا که قرار است پنجشنبه و جمعه برگزار شود، روز یکشنبه در بلژیک دیدار و گفتگو کردند.
برنامه کاری اجلاس شورای اروپا، تبادل نظر درباره چگونگی تعامل با موج روز افزون ورود مهاجرین به این قاره است.
ایرلند خواستار رسیدگی به پرونده مهاجرین در اولین کشور اروپایی که این افراد به آنجا وارد می شوند، است.
این مساله، بار زیادی بر دوش کشورهای حاشیه دریای مدیترانه مانند یونان، ایتالیا، و مالت می گذارد، زیرا که این کشورها مقصد بیشترین تعداد مهاجرین و پناهجویان هستند.
دیدار اضطراری روز یکشنبه شانزده رهبر کشورهای اروپایی در واکنش به پذیرش بیش از ۱۵۰۰ پناهجو توسط اسپانیا بود.
پناهجویان توسط قاچاقچیان در دریای مدیترانه به حال خود رها شده بودند، که توسط قایقهایی متعلق به سازمانهای غیر دولتی پیدا شدند. ایتالیا و مالت از پذیرش آنها خودداری کردند ولی اسپانیا آنها را پذیرفت.
پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا می گوید که کشورش به تنهایی نمی تواند جور این افراد را بکشد: «ما آمادگی ارائه پاسخ مشترک به یک چالش جهانی را داریم. این مشکل جهانی موج پناهجویان از سمت غرب مدیترانه است. ما از همه متحدین و اعضا شورا کمک درخواست کرده ایم.»
کشورهای اروپای شرقی مانند، جمهوری چک، مجارستان، لهستان و اسلواکی قویا گفته اند که هیچ پناهجویی را نمی پذیرند. این امر دستیابی به توافقی را که مورد پذیرش همه اعضای شورای اروپا باشد، ناممکن ساخته است.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان می گوید که کشورش به دنبال توافق دو یا سه جانبه برای حل مساله پذیرش پناهجویان است: «ما اینجا جمع شده ایم تا پیش از آغاز اجلاس در روزهای پنجشنبه و جمعه، مذاکراتی در مورد پناهجویان انجام بدهیم. ما می دانیم که در طی دو روز اجلاس به راه حلی نخواهیم رسید. بنابراین ما به دنبال دستیابی به توافقات دو یا سه جانبه هستیم، ما منتظر همه ۲۸ کشور عضو نخواهیم ماند، زیرا اولویتها متفاوت است.»
احتمالا مذاکرات بین کشورهای اروپایی تا نیمه دوم سال، زمانیکه اتریش به ریاست شورای اروپا می رسد ادامه خواهد یافت.
سباستین کورتز، صدر اعظم اتریش می گوید حداکثر تا دیدار بعدی که در بیست و نهم شهریور ماه برگزار می شود، ما باید به پیشرفتهایی دست پیداکنیم، ما به دنبال تقویت ماموران مرزبانی و همچنین توسعه دامنه اختیارات آنها هستیم، ما به دنبال مقابله کارآمد با قاچاق انسان و همکاری بهتر با کشورهای ثالث در این زمینه هستیم.
روز دوشنبه نیز کشتی دیگری حدود ۲۴۰ پناهجو را به سواحل اروپایی دریای مدیترانه آورد، و بار دیگر ایتالیا و مالت از پذیرش آنها خودداری کردند.