پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در حال گسترش است و قرار است در نشست سالانه خود از ۲۹ عضو به سی عضو و یا شاید بیشتر افزایش یابد.
عضویت مقدونیه در ناتو به این علت است که یونان به پایان دادن به مناقشه دیرین خود با جمهوری مقدونیه که از یوگسلاوی سابق مستقل شد نزدیک شده است. سه کشور دیگر نیز مایلند به ناتو ملحق شوند.
یکی از مشکلات بر سر راه پیوستن مقدونیه به ناتو مخالفت یونان با نام کشور مقدونیه بود. یونان که عضو ناتو است، از ۲۷ سال قبل، از زمان استقلال مقدونیه از یوگسلاوی سابق در سال ۱۹۹۱، این نگرانی را داشت که دولت مقدونیه ادعایی در باره بخش بزرگی از خاک یونان داشته باشد که به همین نام است.
اما، اخیرا وزیران خارجه یونان و مقدونیه پس از سال ها مذاکره توافق کردند نام جمهوری مقدونیه به جمهوری مقدونیه شمالی تغییر یابد. حل این اختلاف راه را برای عضویت مقدونیه در ناتو هموار می کند.
یونان و مقدونیه باید هر کدام در کشورهایشان تغییر نام مقدونیه را در رفراندمی تصویب کنند تا ناتو، عضویت جمهوری مقدونیه را به عنوان سی امین کشور عضو بپذیرد.
برای ناتو که ماه آینده نشست سالانه خود را در بروکسل برگزار می کند، افزایش شمار کشورهای عضو به معنی توانایی بیشتر برای پیشبرد اهداف مشترک و مقابله با چالش های جدید است.
دمون ویلسون، تحلیلگر شورای آتلانتیک می گوید: «در زمانی که نگرانی هایی در باره ناتو، چالش روسیه، اختلاف در گروه هفت و عدم قطعیت نسبت به برخورد آمریکا با متحدان اروپایی وجود دارد، عضویت کشورهای بیشتری در آن، نشان می دهد ناتو هنوز در سطح جهانی موثر است.»
گرت مارتین، کارشناس سیاست خارجی در دانشگاه آمریکن، نیز می گوید در مقابله با تلاش روسیه برای نفوذ در اروپا، گسترش ناتو به معنی بهبود امنیت جمعی برای تمامی اعضا خواهد بود: «قطعا، با وقایعی که در گذشته در گرجستان و اوکراین رخ داد، این گونه برداشت می شد که شاید گسترش ناتو در دستور کار نیست اما، به نظر من مهم است که ناتو به صورتی نمادین نشان دهد که در پی گسترش است و به گسترش خود ادامه خواهد داد.»
الکساندر ورشابو از شورای آتلانتیک هم می گوید، گرچه اختلاف نظرهایی در باره برخی از مسائل وجود دارد اما، وقتی همه در سازمانی با اهداف مشترک عضویت دارند، مدیریت اختلاف ها آسان خواهد بود.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو می گوید گسترش ناتو، وضعیت برد - برد برای ناتو وکشورهای بالکان همجوار با روسیه است که همگی اهداف مشترک دارند از جمله اوکراین، بوسنی هرزگوین و گرجستان.