تحریم و توقیف اموال؛ «تدابیر جدید» اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی

تیراندازی افسران پلیس اوکراین به سوی پهپادهایی که کی‌یف را مورد حمله قرار داده‌اند

مقامات اتحادیه اروپا از موج جدیدی از تحریم‌ها علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران خبر داده‌اند.

اتحادیه اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد اعضای این اتحادیه بر سر تدابیر جدید علیه جمهوری اسلامی در رابطه با ارسال پهپادهای ساخت ایران به روسیه به توافق رسیده‌اند.

جمهوری چک، که ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، با انتشار توییتی اعلام کرد: «سفیران اتحادیه اروپا در مورد انجام اقداماتی علیه نهادهای ارائه‌دهنده پهپادهای ایرانی که اوکراین را هدف قرار داده‌اند، به توافق رسیدند.»

در این توییت تصریح شده است: «تحریم‌ها از بعد از ظهر پنجشنبه اجرایی خواهد شد.»

در ادامه این توییت آمده است: «کشورهای اتحادیه اروپا تصمیم گرفتند دارایی‌های سه فرد و یک نهاد مسئول تحویل پهپادها را مسدود کنند. اتحادیه اروپا همچنین آماده است تحریم‌ها را گسترش دهد و چهار نهاد ایرانی دیگر را که از قبل در فهرست تحریم‌های گذشته قرار دارند، تحریم کند.»

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیشتر از اعلام تحریم‌های قریب‌الوقوع علیه حمهوری اسلامی خبر داده بود.

او شامگاه چهارشنبه به العربیه گفت که مقام‌های ایران به‌ طور سیستماتیک اعتراضات مسالمت‌آمیز را سرکوب می‌کنند. اتحادیه اروپا سه روز پیش ۱۱ فرد و چهار نهاد ایرانی را تحریم کرد.

پیشتر، صدای آمریکا گزارش داد که به گفته سه دیپلمات آگاه، دولت‌های اروپایی موقتا با اعمال تحریم‌ علیه هشت فرد و نهاد به دلیل استفاده از پهپادهای ساخت ایران در حملات روسیه به اوکراین موافقت کرده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز چهارشنبه اعلام کرد: «روز چهارشنبه آمریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه انگلیس و فرانسه، موضوع انتقال پهپادهای ایران به روسیه را مطرح و اعضای شورا از دبیرخانه سازمان ملل گزارش‌های کارشناسی مبنی بر انتقال این سلاحهای خطرناک را دریافت کردند.»

اوکراین در هفته‌های اخیر از حملات روسیه با پهپادهای شاهد-۱۳۶ ساخت ایران خبر داده است. ولودیمیر زلنسکی می‌گوید سربازان اوکراین در یک ماه گذشته دست‌کم ۲۳۳ پهپاد انتحاری ساخت جمهوری اسلامی ایران را سرنگون کرده‌اند.

روزنامه گاردین نیز بامداد پنجشنبه گزارش داد که اروپا سه چهره نظامی ارشد ایران از جمله باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی را تحریم خواهد کرد. دولت‌های اتحادیه اروپا تا صبح پنجشنبه فرصت دارند که درباره تصویب این تحریم‌ها تصمیم بگیرند. هدف این است که تا پیش از برگزاری نشست رهبران در بروکسل، این فهرست تأیید شود.

چند هفته است که گزارش‌هایی از عملیات پهپاد‌های انتحاری ایران در حملات روسیه به اوکراین منتشر می‌شود. با توجه جهانی به این مساله، مقامات روسیه و جمهوری اسلامی حضور پهپادهای ایرانی را تکذیب کرده اند. با این حال، روز چهارشنبه آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی بدون اشاره به کمک نظامی به روسیه در حمله به اوکراین، درباره پهپادهای جمهوری اسلامی گفت: «ساخت تجهیزات پیشرفته‌ی موشکی و پهپادی که چند سال پیش از این وقتی که عکسهایش منتشر میشد، میگفتند این فتوشاپ است. حالا میگویند که پهپادهای ایرانی خیلی خطرناک است. چرا به فلان کس می‌فروشید، به فلان کس می‌دهید.»

  • نشست شورای امنیت

چهارشنبه شب در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل، به موضوع اقدام ایران در انتقال پهپادهای انتحاری به روسیه پرداخته شد.

وزارت خارجه آمریکا تائید کرد که به همراه فرانسه و بریتانیا در نشست شورای امنیت به پهپادهای ایرانی پرداخته شد. این کشورها با اشاره به شواهد کافی، بر تحریم ایران تاکید کردند. در مقابل،‌ سعید ایروانی نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، ارسال سلاح پهپاد ایرانی به روسیه و استفاده از آن در جنگ اوکراین را «کارزار ضداطلاعاتی و جنگ روانی» خواند. دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نمایندگی روسیه در سازمان ملل بعد از نشست غیر علنی شورای امنیت اظهارات کشورهای غربی درباره استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را رد کرد.