البرادعی: دیگر نمی توان به عقب بازگشت

نمایی از میدان التحریر قاهره در روز یکشنبه

با گذشت شش روز از آغاز حضور اعتراضی مردم مصر در خیابان ها، روز یکشنبه نیز ده ها هزار تظاهرکننده حضور خود را در خیابان ها و اماکن عمومی قاهره و اسکندریه حفظ کردند تا بار دیگر خواستار آن شوند که حسنی مبارک، پس از حاکمیت سی ساله بر مصر، قدرت را ترک گوید.

هزاران شهروند مصر روز یکشنبه در میدان تحریر قاهره برای کشته شدگان در خشونت ها نماز خواندند، همزمان هواپیماهای جت در ارتفاع پایین، بر فراز قاهره پرواز می کردند. پس از برگزاری دعا و نماز، تظاهرکنندگان شعار «برو بیرون، برو بیرون» به زبان عربی و خطاب به حسنی مبارک سر دادند.

گزارش ها حاکی است که روز یکشنبه محمد البرادعی، از چهره های سرشناس مخالف دولت مصر، در میدان تحریر قاهره حاضر شد. او روز یکشنبه در گفت و گو با شبکه خبری سی ان ان، سیاست آمریکا در روزهای اخیر مصر را ناکام و ناکارآمد توصیف کرد و گفت به عنوان یک دوست آمریکا به این کشور می گوید که سیاست هایش در مصر در حال بی اعتبار شدن است. آقای البرادعی گفت حسنی مبارک باید هرچه زودتر قدرت را ترک کند تا زمینه تشکیل دولت وحدت ملی فراهم شود.

محمد البرادعی، چهره سرشناس مخالف دولت در مصر خطاب به هزاران تظاهرکننده در قاهره گفت به دنبال قیام مردمی علیه حسنی مبارک، اکنون «نمی توانند عقب بروند».

تظاهرکنندگان برای سومین شب متوالی قوانین منع آمد و رفت دولت را نادیده گرفته اند تا حسنی مبارک را ترغیب کنند که پس از سی سال از قدرت کناره بگیرد.

محمد البرادعی، رئیس سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت و گو با شبکه های خبری سی ان ان و سی بی اس گفت که از سوی مردم مصر و اپوزیسیون مامور است تا با دولت وحدت ملی توافق کند.

او همچنین گفت سیاست آمریکا با ادامه حمایت از رئیس جمهوری مصر و در عین حال درخواست برقراری دمکراسی در مصر، در حال «از دست دادن اعتبار» خود در میان مردم این کشور است.

او همچنین گفت آقای مبارک باید «امروز» کشور را ترک کند تا زمینه برای تشکیل دولت وحدت ملی بوجود آید.

خیابان های قاهره روز یکشنبه نیز صحنه حضور سنگین نیروهای نظامی و تانک هایی بود که حفاظت از ساختمان های دولتی، وزارت کشور و بانک ها را برعهده داشتند. در برخی موارد نیروهای امنیتی از مردم در مقابل خشونت هایی که از سوی غارتگران اعمال می شد حفاظت کردند.

رسانه های رسمی مصر می گویند حسنی مبارک روز یکشنبه از مقرهای نظامی که مسئول انجام عملیات امنیتی هستند، بازدید کرد.

روز شنبه، آقای مبارک عمر سلیمان، رئیس سازمان امنیت مصر را به عنوان معاون ریاست جمهوری منصوب کرد، این اولین بار در سی سال گذشته است که فردی در سمت معاونت ریاست جمهوری مصر گمارده می شود.

محمد البرادعی در واکنش به اقدامات آقای مبارک گفت انتصاب های جدید کافی نیست. آقای البرادعی، برنده جایزه صلح نوبل همچنین گفت تظاهرکنندگان خواستار تغییر حکومت و پایان آنچه که آن را «دیکتاتوری» خواند، هستند.

حضور نیروهای نظامی در خیابان های قاهره همچنان پررنگ است و تانک ها از ساختمان های دولتی، بانک ها و ساختمان های وزارت کشور مصر حفاظت می کنند. در بسیاری از موارد، نیروهای امنیتی از تظاهرکنندگان در مقابل خشونت ها دفاع کردند.

پس از آن که تظاهرکنندگان دست کم ماموران چهار بازداشتگاه را مغلوب خود کردند، دست کم ۳۴ تن از اعضای حزب سیاسی و اسلامی اخوان المسلمین، از زندان ها فرار کردند. این خبر روز یکشنبه از سوی یک سخنگوی اخوان المسلمین اعلام شد. در این میان هزاران زندانی دیگر نیز از زندان ها خارج شدند.

تظاهرات خشونت آمیز در شهرهای قاهره، اسکندریه و دیگر شهرهای مصر از سه شنبه هفته گذشته تاکنون در جریان است. این تظاهرات تاکنون بیش از ۱۰۰ کشته و حدود ۱۰۰۰ مجروح برجای گذاشته است.