سایت «پالیگراف»، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، در گزارشی از نگرانی کارشناسان نسبت به طراحی و توسعه یک ابزار هوش مصنوعی با قابلیت تولید مقالات خبری از سوی شرکت گوگل خبر داده است.
روزنامه نیویورک تایمز هفته گذشته گزارش داد گوگل در حال آزمایش محصول جدیدی به نام «جِنِسیس» است که با بهرهگیری از هوش مصنوعی، مقالات خبری تولید میکند.
به گزارش نیویورک تایمز، جِنِسیس میتواند اطلاعاتی همچون جزئیات درباره رویدادهای جاری را دریافت و بر اساس آنها محتوای خبری تولید کند. گوگل این محصول خود را به سازمانهایی همچون واشنگتنپست، نیویورک تایمز، و نیوز کورپ که مالک والاستریت ژورنال است، نشان داده است.
راهاندازی چتجیپیتی در پاییز سال گذشته بحثهای زیادی درباره چگونگی استفاده از هوش مصنوعی در بسیاری از امور از جمله دنیای خبررسانی را ایجاد کرد. ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند در زمینه تحلیل سریع دادهها و استخراج دادهها از فایلهای پیدیاف به خبرنگاران کمک کنند. هوش مصنوعی همچنین میتواند به روزنامهنگاران در زمینه راستیآزمایی منابع کمک کند.
اما نگرانیها نسبت به استفاده از هوش مصنوعی در دنیای خبررسانی فراتر از جِنِسیس است.
به باور جان اسکات-ریلتون، محقق در زمینه اطلاعات نادرست در آزمایشگاه «سیتیزن» در تورنتو، اگر مقالات تولیدشده توسط هوش مصنوعی به دقت بررسی نشوند، ممکن است ناخواسته حاوی اطلاعات نادرست باشند.
پل ام. بارت، معاون رئیس مرکز «استرن» برای کسبوکار و حقوق بشر در دانشگاه نیویورک، نیز در گفتوگویی با صدای آمریکا گفت موافق است که هوش مصنوعی میتواند موجب افزایش انتشار دروغ و اطلاعات غلط شود.
یک سخنگوی گوگل در مکاتبهای ایمیلی با صدای آمریکا گفت: «در همکاری با ناشران اخبار، بهویژه ناشران کوچکتر، در مراحل اولیه بررسی ایدههایی برای ارائه احتمالی ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی به منظور کمک به روزنامهنگارانشان در کارهایشان هستیم.»
او هدف گوگل از این اقدام را کمک به «افزایش کار و بهرهوری» روزنامهنگاران با استفاده از این فناوریهای نوظهور عنوان کرد.
پیامدهای مربوط به اعتبار خبرگزاریها، یک ملاحظه عمده دیگر در ارتباط با استفاده از هوش مصنوعی است.
خبرگزاریها هماینک با بحران اعتبار دست و پنجه نرم میکنند و طبق گزارش ماه فوریه موسسه نظرسنجی گالوپ و موسسه نایت، نیمی از آمریکاییها معتقدند خبرگزاریهای ملی در تلاش برای گمراه کردن مخاطبان خود از طریق نشر اطلاعات نادرست هستند.
اسکات ریلتون معتقد است هوش مصنوعی در آینده بیشتر صنایع مورد استفاده قرار خواهد گرفت اما مهم است این فرایند بهویژه در صنعت خبررسانی با عجله به پیش نرود.
*** این مطلب برگردان بخشی از پژوهش انجامشده در سایت «پالیگرف»، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، است.