دویچه تلکام، اورنج، ایرباس و ۱۵ شرکت اروپایی، طرح پیشنهادی اعطای مجوز به شرکتهای آمریکایی آمازون، گوگل متعلق به آلفابت، و نیز مایکروسافت را برای شرکت در مناقصههای حساس قراردادهای رایانش ابری اتحادیه اروپا مورد انتقاد قرار دادهاند.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه در یگ گزارش اختصاصی نوشت، پیش نویس این طرح در خصوص برنامه صدور گواهینامه (EUCS) برای تضمین امنیت سایبری خدمات ابری، از سوی بلژیک که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد ارائه شده است. این برنامه به دولتها و شرکتهای این بلوک در انتخاب ارائهدهندهای امن و مورد اعتماد کمک میکند.
پیشنهاد ارائه شده الزامات بهاصطلاح «حاکمیتی» را از پیش نویس قبلی حذف میکند.
در طرح قبلی غولهای فناوری آمریکایی برای واجد شرایط بودن برای دستیابی به بالاترین سطح برچسب امنیت سایبری اتحادیه اروپا، موظف به ایجاد یک پروژه مشارکتی یا همکاری با یک شرکت مستقر در اتحادیه اروپا برای ذخیره و پردازش دادههای مشتری در این منطقه بودند.
طرح پیشنهادی بلژیک در ۱۵ آوریل توسط کارشناسان امنیت سایبری ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا مورد بحث قرار میگیرد و اجرای آن در پاییز میتواند بستر را برای تصویب آن توسط کمیسیون اروپا فراهم کند.
انتقاد شرکتهای بزرگ اروپایی
دویچه تلکام، اورنج، ایرباس و ۱۵ شرکت دیگر اروپایی پیشنهاد جدید را مورد انتقاد قرار دادهاند.
آنها در نامهای مشترک به مقامات کشورهای خود و مقامات ارشد کمیسیون اتحادیه اروپا تاکید کردند: «کشورهای اتحادیه اروپا باید این آخرین پیشنهاد بدون الزامات حاکمیتی را رد کنند. ضرورت گنجاندن مقر اتحادیه اروپا و الزامات کنترلی در طرح اصلی، جهت کاهش خطر دسترسی غیرقانونی به دادهها بر اساس قوانین خارجی حیاتی است.»
این شرکتها در نامه خود، که خبرگزاری رویترز به آن دسترسی پیدا کرده است، هشدار دادهاند بدون چنین الزاماتی، دادههای اروپایی بر اساس قوانین دولتهای خارجی، مانند قانون ابری ایالات متحده یا قانون اطلاعات ملی چین، قابل دسترسی خواهد بود.
غولهای فناوری به دنبال بازار پرسود «ابر دولتی» برای رشد بیشتر هستند و اتحادیه اروپا از سوی دیگر نگران نظارت غیرقانونی و سلطه ارائهدهندگان ابری ایالات متحده بر این حوزه است.
نگرانی از تضعیف اکوسیستم امنیت سایبری اروپا
شرکتهای منتقد اتحادیه اروپا اعلام کردهاند که برچسب امنیت سایبری اتحادیه اروپا باید از نمونه پلتفرم رایانش ابری Gaia-X اروپا پیروی کند؛ پلتفرمی که برای کاهش وابستگی اتحادیه اروپا به غولهای «سیلیکون ولی» آمریکا ایجاد شده و دارای الزامات حاکمیتی است.
آنها میگویند نبود بندهای حاکمیتی باعث تضعیف ارائهدهندگان نوپای ابری در اتحادیه اروپا در رقابت با رقبای بزرگتر آمریکایی میشود.
در انتهای نامه این شرکتها عنوان شده است: «حذف چنین الزاماتی از طرح، بهطور جدی امکانپذیری راهحلهای ابری مستقل در اروپا را تضعیف خواهد کرد. بسیاری از آنها، یا در حال توسعه هستند، یا از قبل در بازار موجودند.»