هیلاری کلینتون و برنی سندرز دو داوطلب نامزدی انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا از حزب دموکرات، در آخرین مناظره خود به موضوع رابطه با ایران پرداخته و هر دو تاکید کردند که عادی سازی روابط با جمهوری اسلامی ایران "به سرعت" ممکن نیست.
انتخابات مقدماتی ایالت نیوهمشایر در روز نهم فوریه (بیست بهمن ماه) برگزار خواهد شد و خانم کلینتون و آقای سندرز به دانشگاه این ایالت رفتند و پنجشنبه شب در یک مناظره داغ تلویزیونی، به موضوعات مختلف داخلی و بینالمللی پرداختند.
در این مناظره هیلاری کلینتون وزیر خارجه پیشین دولت باراک اوباما، جمهوری اسلامی ایران را حکومتی "حامی تروریسم و عامل بیثباتی در منطقه" نامید و گفت مساله هستهای تنها مشکل آمریکا با آن ایران نیست.
وی همچنین گفت در بحث برقراری رابطه با ایران، باید منتظر تغییر رفتار تهران ماند و واکنشهای آمریکا باید متناسب با اقدامات ایران باشد.
بانوی اول پیشین ایالات متحده تاکید کرد که واشنگتن باید سیاست "گام به گام" را در قبال ایران در پیش بگیرد و پیش از هر چیز، مانع "حمایت از تروریسم" توسط ایران شود.
برنی سندرز سناتور ایالت ورمانت هم با این موضوع که رابطه واشنگتن و تهران یک شبه "عادی" نمیشود موافقت داشت، اما در عین حال به " تغییرات رخ داده در رابطه آمریکا و کوبا" اشاره کرد و گفت، پیش از این خیلیها برقراری رابطه آمریکا و کوبا را باور نداشتند، اما "تغییر" حاصل شد.
آقای سندرز هم ایران را "حامی تروریسم" نامید و گفت ایالات متحده باید به دنبال حل این مسئله با گفتوگو باشد.
هر دو داوطلب دموکرات، برخلاف کاندیداهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری نوامبر امسال، از حامیان توافق جامع هستهای ۲۳ تیر ماه بین ایران و قدرتهای جهانی هستند.
هیلاری کلینتون در انتخابات مقدماتی چهار روز پیش در ایالت آیووا، صرفا با چند دهم درصد رای بیشتر، توانست برنی سندرز را شکست دهد.
برپایه جدیدترین نظر سنجی که توسط روزنامه وال استریت ژورنال و شبکه تلویزیونی ان.بی.سی پیش از انتخابات روز سه شنبه ایالت نیوهمشایر انجام گرفت، میزان محبوبیت سناتور سندرز ۵۸ درصد است، در حالی که خانم کلینتون ۳۸ درصد آرا را به دست آورده است.
والاستریت، موضوع ثابت مناظره دموکراتها
برنی سندرز در بخش دیگری از منظره پنجشنبه شب در نیوهمشایر، از هیلاری کلینتون بابت دریافت مبالغ هنگفتی از شرکتهای مالی در والاستریت برای سخنرانیهایش در گذشته انتقاد کرد و گفت که این شرکتها مسبب قیمتهای بالای دارو و ادامه سیاست استفاده از انرژیهای فسیلی هستند.
خانم کلینتون در پاسخ به ادعاهای سناتور سندرز گفت که عملکردش نشان میدهد که هیچگاه تحت نفوذ این شرکت ها نبوده است: "اگر حرفی برای گفتن دارید، علنا آن را بگویید؛ اما شما هرگز نمیتوانید در سوابق من تغییر ایده و یا رایی را بیابی که من به خاطر دریافت کمک مالی آنرا تغییر دادهام. من به خوبی حوزه انتخابیه خود را با حد اکثر توانم نمایندگی کردهام و به عملکردم افتخار میکنم. به نظرم وقت آن رسیده که شما به تحریفهای حیله گرانه خود پایان دهید و به مسائل اساسی بپردازیم."
سناتور سندرز با اذعان به این که خانم کلینتون تجربه کافی در امور بینالمللی دارد، گفت که تجربه صرف کافی نیست، بلکه این قضاوت درباره افراد و حوادث است که اهمیت بیشتری در حل و فصل مسائل جهانی دارد: "داشتن تجربه کافی نیست. قضاوت مهم است. وقتی که شما با سناتور اوباما در رقابت بودید وی را بی تجربه نامیدید، زیرا وی میگفت که گفتوگو با دشمنانمان ایده خوبی است. به نظرمن هم دقیقا باید با همین افراد صحبت و مذاکره کرد."
دو رقیب درباره مساله اعزام نیروی نظامی آمریکایی به خاورمیانه نیز دیدگاه مشترکی داشتند و هر دو بر این باور بودند که نقش نیروهای آمریکایی باید صرفا در حد مستشار باقی بماند.