تام کاتن، سناتور جمهوریخواه آمریکایی از آرکانزاس در نامهای به جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا خواستار تحریم فوری یک شرکت تولیدکننده تسلیحات روسی به دلیل همکاری با جمهوری اسلامی ایران و تولید پهپاد برای استفاده علیه اوکراین شده است.
در این نامه اشاره شده است که شرکت روسی «جیاسسی آلابوگا» از ایران کمکهای فنی دریافت میکند.
سناتور کاتن از رئیسجمهوری آمریکا خواسته است تا فورا تحریمها علیه روسیه و ایران را تقویت کند و تحریم شرکت سازنده پهپادهای ایرانی در خاک روسیه را نخستین قدم آشکار در این زمینه خوانده است.
آقای کاتن میگوید از فوریه سال ۲۰۲۲ و زمان تهاجم روسیه به اوکراین، تهران روابط خود را با روسیه تقویت کرده و صدها پهپاد را برای استفاده در جنگ علیه اوکراین در اختیار روسیه قرار داده است.
او میگوید ایران به شرکت روسی «جیاسسی آلابوگا» کمک میکند تا نسخه خود از پهپاد انتحاری شاهد-۱۳۶ ایران را در خاک روسیه با نام جدید «جران-۲» تولید کند.
سناتور کاتن میگوید در صورت عدم تحریم، آلابوگا میتواند تا سپتامبر سال ۲۰۲۵، شش هزار هواپیمای بدون سرنشین از این نوع را تولید کند.
او تأکید کرده است که این موضوع نه تنها حملات مسکو علیه اوکراین را تقویت میکند بلکه از آنجایی که تقاضای روسیه کاهش پیدا میکند، مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز میتوانند از پهپادهای شاهد-۱۳۶ خود جهت اهداف بدخواهانه دیگری استفاده کنند.
در این نامه به رئیسجمهوری آمریکا تأکید شده است که ایران فنآوری پهپاد خود را رایگان به اشتراک نمیگذارد و قرار است در ازای کمکهای خود، از روسیه تجهیزات نظامی از جمله جتهای جنگنده و بالگردهای تهاجمی دریافت کند.
سناتور کاتن میگوید جمهوری اسلامی ایران، بدون شک از چنین تجهیزاتی جهت پیشبرد برنامه هستهای خود استفاده خواهد کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز هشتم آذر گفت: اکثر پهپادهایی استفاده شده در بزرگترین حمله پهپادی روسیه علیه کییف، پایتخت اوکراین، در هفته گذشته ساخت ایران بودند.
آقای بلینکن این موضوع را در کنفرانسی مطبوعاتی در حاشیه اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل اعلام کرد.
پایتخت اوکراین، روز شنبه چهارم آذر، هدف بزرگترین حمله پهپادی روسیه از زمان آغاز جنگ در اسفند ۱۴۰۰ تاکنون بود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، نیز در گفتگو با «فاکسنیوز» گفت: «ما پیامهای زیادی به ایران دادیم که پهپاد [به روسیه] ندهید، مجوز تولید و ساخت کارخانه جدید تولید پهپادها را به آنها ندهید.»
در این حال، مقامات آمریکایی هشدار دادهاند که جمهوری اسلامی برای ارسال موشکهای کوتاهبرد پیشرفته به روسیه آماده میشود.