شورای رقابت؛ «ساترا» صلاحیت ندارد

شورای رقابت

شورای رقابت ماهیت و عملکرد «ساترا» را زیر سوال برد و اعلام کرد که به موجب ماده ۶۲ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، «تنها مرجع» رسیدگی به رویه‌های ضد رقابتی «شورای رقابت» است.

این واکنش «شورای رقابت» در پی انتشار خبری مبنی بر اقدام سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) مبنی بر تشکیل شورای رقابت صوت و تصویر فراگیر بوده است.

در بیانیه شورای رقابت تاکید شده است که یکی از اصول مهم تنظیم‌گری رقابت، موضوع استقلال از ذی‌نفعان است.

بنابر اعلام این شورا وابستگی نهاد تنظیم‌گر به بازیگران بازار موجب سوگیری تصمیمات به نفع ذینفعان می‌شود. بر همین اساس اعلام شده است که «ساترا» وابسته به سازمان صداوسیما بوده و فارغ از اینکه فاقد اختیارات قانونی لازم در این زمینه است، به دلیل حضور پررنگ رسانه‌های وابسته به صداوسیما در این بازار فاقد صلاحیت تنظیم‌گری رقابت این بازار است.

یک نماینده مجلس نیز تاکید کرده است که صدا و سیما ذی‌نفع است و نمی‌تواند خودش ناظر یا مرجع صدور مجوزهای صوت و تصویر فراگیر و تبلیغات باشد.

احمد نادری با تاکید بر لزوم تعریف درست از «صوت و تصویر فراگیر» گفته است که واگذاری همه حوزه‌های صوت و تصویر به سازمان صداوسیما که خود ذی‌نفع و یکی از بازیگران و در واقع رقیب تولیدکنندگان محتوای صوتی و تصویری است، مصداق بارز تعارض منافع است.

دخالت و نظارت صدا و سیما بر محتوای تولیدی صوتی و تصویری در کشور با سازمانی به نام «ساترا» همواره مورد انتقاد هنرمندان و فعالان این حوزه بوده است.

رئیس ساترا ۱۲ تیرماه پس از انتقاد شدید خانه سینما به مصوبه چندی پیش شورای عالی انقلاب فرهنگی که نظارت بر شبکه خانگی را به «ساترا» سپرده بود، با تاکید بر این که «عبارت پایان سرگرمی را که خانه سینما به کاربرده قبول ندارم» گفت: «واقعا جای نگرانی نیست و ساترا همیشه قانون را اجرا می‌کند.»

خانه سینما در دوم تیرماه طی بیانیه‌ای اعلام کرده بود که عملکرد «ساترا» باعث شده که مهاجرت سینماگران و تولید فیلم‌های خارج از قاعده افزایش یابد، فرصت‌های اقتصادی سینمای ایران از میان برود، بیکاری و فشار اقتصادی هنرمندان افزایش یافته و در نهایت مخاطبان ناامید و ناراضی شوند.

تیرماه سال گذشته پس از فاش شدن نامه رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) خطاب به رئیس سازمان صداوسیما درباره «برخورد بازدارنده» با پلتفرم‌های شبکه نمایش خانگی حاشیه‌های این سازمان و تقابل آن با پلتفرم‌های نمایش خانگی به اوج رسید.

چندی پیش شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه‌ای را ابلاغ کرد که براساس آن نظارت بر تولیدات شبکه نمایش خانگی به این سازمان سپرده شد. مصوبه‌ای که اعتراض و حواشی فراوانی را در پی‌داشت و تا امروز برنده این جدال صدا و سیما و «ساترا» بود.