دولتهای کانادا، سوئد، اوکراین، و بریتانیا روز پنجشنبه گفتند در صورتی که ایران تا ۵ ژانویه به درخواستهای غرامت برای سرنگون کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی در سال گذشته پاسخ ندهد، ممکن است گامهای جدیدی را در راستای قوانین بینالمللی علیه ایران در نظر بگیرند.
در پی سرنگون شدن آن هواپیما در ژانویه ۲۰۲۰ میلادی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند. آن هواپیما با شلیک دو موشک از سوی پدافند هوایی سپاه پاسداران و پس از حمله موشکی سپاه به یک پایگاه میزبان نیروهای آمریکایی در عراق که در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس صورت گرفت، سرنگون شد.
همچنین ببینید: حامد اسماعیلیون: عدالت به معنی محاکمه خاطیان ساقط کردن هواپیمای اوکراینی در دادگاه بینالمللی است
بیشتر ۱۷۶ سرنشین هواپیما شهروندان کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا بودند که یک گروه هماهنگی ایجاد کردند که به دنبال پاسخگویی به تهران است.
در بیانیه این کشورها آمده است که «صبر گروه هماهنگی به پایان رسیده است،» و این که این گروه جمهوری اسلامی ایران را برای آغاز مذاکرات در مورد غرامت و اجرای عدالت تحت فشار قرار داده است، اما ایران نشان داده است که تمایلی به پاسخ به موقع ندارد.
همچنین ببینید: گزارش تحقیقی خانوادههای پرواز پیاس۷۵۲: حکومت ایران از پروازهای مسافربری به عنوان سپر انسانی استفاده کرد
به نوشته رویترز، تهران میگوید که سپاه پاسداران زمانی که تنش بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده بالا بود، رادار به اشتباه تنظیم شد و در نتیجه خطای اپراتور پدافند هوایی، این هواپیما را به طور تصادفی سرنگون کرد.
ماه گذشته میلادی، خانوادههای قربانیان سرنگونی آن هواپیما در گزارشی مقامات بلندپایه ایرانی را مسئول دانستند.
در ماه ژوئن، کانادا اعلام کرد که هیچ مدرکی مبنی بر این که سرنگونی هواپیما از قبل برنامه ریزی شده بود، پیدا نکرده است.