دو کارگردان سرشناس تئاتر ایتالیایی از «جشنواره تئاتر فجر» انصراف دادند

پس از انصراف تعداد زیادی از هنرمندان ایران از حضور در جشنواره حکومتی فجر، این بار دو کارگردان سرشناس تئاتر ایتالیایی از شرکت در جشنواره تئاتر فجر انصراف دادند.

یوجینو باربا و رومئو کاستلوچی دو کارگردان سرشناس تئاتر ایتالیایی از حضور در جشنواره تئاتر فجر انصراف دادند. همچنین ستاد برگزاری این جشنواره اعلام کرد که برگزاری کارگاه‌ها و اجراهای این دو کارگردان به خواست خودشان لغو شده است.


همچنین یوجیو باربا، در نامه انصراف خود خطاب به مهرداد رایانی مخصوص، دبیر بخش بین الملل تئاتر فجر نوشت که« درد در ترکیبی از شرم و غضب در درون ما می سوزد و آرزوی شورش در برابر سرنوشت ناعادلانه ۱۷۶ جسد بی گناه رویایی راسخ برای ماست.»

این کارگردان سرشناس ایتالیایی خواستار لغو جشنواره «به نشانه عزاداری و درد» شد و نوشت: «من می‌دانم که صاحبقران‌ها و نفرات قدرتمند حکومتی و متفکران عقلی، این پیشنهاد را مسخره می‌دانند. آن‌ها را متقاعد كنید كه زندگی بیشتر از مرگ ارزش دارد، به آنها بفهمانید که ابطال ماه‌ها تلاش برای رسیدن به توقع شما یعنی كاشت یک درخت زیتون است که در آینده ثمر فراوان خواهد داشت و بسیاری از افراد تئاتر به شما ملحق می شوند تا بتوانید در جشنواره بعدی خود انتخاب کنید.»

پیش از این نیز بسیاری از هنرمندان ایرانی فعال در عرصه موسیقی، تئاتر، و سینما در پی اعتراضات اخیر مردم ایران، از شرکت در جشنواره‌های هنری امسال انصراف داده‌اند. بسیاری از این هنرمندان هر سال به عنوان هنرمند، داور، یا میهمان در جشنواره‌های موسیقی، تئاتر و فیلم فجر شرکت می‌کردند.

با این حال گزارش های غیررسمی حاکی است که سه گروه تئاتر در مشهد که اولین گروه‌های انصراف دهنده از جشنواره فجر بوده‌اند، بازداشت شدند و پس از آن بیانیه‌ای را در رابطه با بازگشت به این جشنواره منتشر کرده‌اند.

از سوی دیگر در روزهای گذشته فشار بر انصراف دهندگان از جشنواره حکومتی فجر در ایران افزایش یافته است به طوری که یک نماینده مجلس ایران اعلام کرده است او و تعدادی دیگر طرحی را برای «محرومیت» هنرمندان معترض و انصراف دهنده از جشنواره‌های فجر به مجلس ارائه خواهند کرد.

بامداد چهارشنبه ۱۸ دی‌ماه هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ اوکراین دقایقی بعد از پرواز از فرودگاه امام خمینی به مقصد کی‌یف در حوالی شهر جدید پرند استان تهران با ۱۷۶ سرنشین سقوط کرد. این اتفاق تنها ساعاتی بعد از حمله موشکی ایران به مواضع نیروهای آمریکایی در عراق بود که به گفته مقامات سپاه،‌ انتقام از قتل قاسم سلیمانی توسط آمریکا بود. همان زمان، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، اوکراین با وجود انکارهای ایران، حمله موشکی یا تروریسم را از جمله تئوری های ممکن برای وقوع این سانحه دانست.

یک روز قبل از آن، دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۹ دی‌ماه با «تراژدی» خواندن حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی در ایران، گفته بود: «من هم شک و تردیدهایی دارم. اتفاق بسیار دردناکی است. درباره این سقوط ابراز تردید‌ شده است. شاید در آنجا کسی اشتباهی کرده است.»

در پی این اعتراضات، پرزیدنت ترامپ و مقامات آمریکا ضمن هشدار به رژیم ایران خواستار عدم سرکوب معترضان شدند.