آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در یک سخنرانی در دانشگاه جرج واشنگتن گفت جدیترین چالش طولانیمدت علیه نظم بینالمللی از سوی چین است.
به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، به رغم تداوم تهاجم پوتین علیه اوکراین، «چین تنها کشوری است که هم قصد دارد نظم بینالمللی را تغییر دهد و هم به طور فزایندهای قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی، و تکنولوژیک آن را دارد.»
وی در این سخنرانی که با موضوع سیاست دولت بایدن در قبال جمهوری خلق چین و به میزبانی اندیشکده انجمن آسیای دانشگاه جرج واشنگتن برگزار شد، گفت چشمانداز پکن سبب دورشدن همگان از ارزشهای حافظ نظم بینالملل طی ۷۵ سال گذشته میشود.
آقای بلینکن با اشاره به این که چین در اقتصاد جهانی و توانایی واشنگتن جهت مقابله با چالشها از تغییرات اقلیمی گرفته تا همهگیری کووید-١٩ نقشی اساسی دارد، افزود ایالات متحده به دنبال منازعه یا یک جنگ سرد جدید نیست بلکه مصمم به اجتناب از هر دوی آنهاست.
وی در ادامه سخنانش گفت آمریکا به دنبال متوقف کردن چین به عنوان یک قدرت عمده جهانی که در پی رشد اقتصادی و پیشبرد منافع مردمش است، نمیباشد اما از قوانین، قراردادها، قواعد، و نهادهای بینالمللی حافظ صلح و امنیت دفاع میکند، از حقوق افراد و ملتهای مستقل حفاظت میکند، و زمینه را برای همزیستی و همکاری تمامی کشورها از جمله ایالات متحده و چین فراهم میکند.
به گفته آقای بلینکن، هیچ کشوری به اندازه چین از ثبات و فرصتهای فراهمشده توسط نظم بینالمللی جاری بهره نگرفته است اما چین به جای کمک به تقویت، در حال تضعیف آن است.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت چین تحت رهبری شی جینپینگ در داخل سرکوبگرتر و در عرصه بینالمللی متخاصمتر شده است. به گفته وی، بهرغم ادعای چین مبنی بر دفاع از حاکمیت و استقلال کشورها، رئیس جمهوری این کشور در آستانه تهاجم روسیه به اوکراین به همراه پوتین اعلام کرد دوستی میان دو کشور «بدون هیچ محدودیتی» است.
او در ادامه گفت دیپلماسی حیاتی است و واشنگتن آماده تقویت روابط مستقیم با چین در تمامی زمینهها است.
وزیر امور خارجه ایالات متحده در بخش دیگری از سخنانش گفت جو بایدن معتقد است دهه جاری «سرنوشتساز» است. وی افزود راهبرد دولت بایدن «سرمایهگذاری، همسویی، رقابت» است بدین معنا که در داخل کشور بر روی پایههای قدرت ایالات متحده یعنی رقابت، ابتکار، و دموکراسی سرمایهگذاری میکند، با شرکا و متحدان بینالمللی در قالب اهداف مشترک، همسویی و همکاری میکند، و با تکیه بر این دو اصل و به منظور دفاع از منافع آمریکا به رقابت با چین میپردازد.
وزیر امور خارجه آمریکا در ارتباط با موضوع حقوق بشر نیز گفت واشنگتن به همراه متحدانش نسلکشی و جنایت علیه بشریت توسط دولت چین علیه ساکنان منطقه سینکیانگ را محکوم میکند که به گفته وی بیش از یک میلیون نفر از اهالیاش به دلیل هویت دینی و قومیشان در اردوگاههایی حبس شدهاند. او همچنین گفت واشنگتن پشتیبان مردم تبت در برابر سرکوبگری دولت چین علیه دین، زبان، و فرهنگشان است. وی بر پشتیبانی ایالات متحده از هنگکنگ در برابر اقدامات ضددموکراتیک چین به بهانه امنیت ملی نیز تاکید کرد.
آنتونی بلینکن در ارتباط با تایوان، چین را به لفاظیها و اقدامات «به طور فزایندهای تحریکآمیز» متهم کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا درباره لزوم همکاری پکن و واشنگتن در زمینه مقابله با انتشار سلاحهای کشتارجمعی گفت: «چین و ایالات متحده باید به همکاری با یکدیگر و دیگر کشورها جهت رسیدگی به برنامههای هستهای ایران و کره شمالی ادامه بدهند.»
آقای بلینکن در پایان سخنان خود گفت مقیاس و دامنه چالش ایجاد شده توسط چین برای دیپلماسی آمریکا بیسابقه است و در همین راستا وزارت خارجه اقدام به ایجاد بخشی با عنوان «خانه چین» متشکل از تیمی از کارشناسان و دیپلماتها جهت هماهنگسازی و اجرای سیاستهای ایالات متحده در قبال چین میکند.