اندیشکده شورای آتلانتیک در واشنگتن در یک کنفرانس مجازی با شرکت گروهی از پژوهشگران و تحلیلگران امور منطقهای و بین المللی، چالشها و چشم انداز امنیتی منطقه خاورمیانه را به بحث گذاشت.
خاورمیانه در سالهای اخیر صحنه چالشها و تغییراتی بوده که پیامدهای عمدهای در حوزه امنیت و ثبات منطقه بر جای گذاشته است.
در حالی که خاستگاه بخشی از این تحولات را میتوان در داخل منطقه جستجو کرد، بعضی از تغییرات ریشه در چالشهای وسیعتر جهانی نظیر همهگیری کرونا و توسعه فناوری دارد.
ترکی الفیصل، رئیس مرکز تحقیق و مطالعات اسلامی ملک فیصل، در آغاز کنفرانس تاکید کرد بررسی امنیت منطقه خاورمیانه که در طول تاریخ به نفوذ سیاسی کشورهای قدرتمند گره خورده است، آن هم در یک جهان در حال دگرگونی، کار سادهای نیست.
در همین زمینه، تام واریک، از مقامات بلندپایه پیشین وزارت امنیت میهن و عضو ارشد غیرهموند شورای آتلانتیک، بزرگترین تهدید امنیت منطقه خاورمیانه را «فعالیت گروههای نیابتی» عنوان کرد.
وی گفت: «یکی از بزرگترین چالشهای امنیتی منطقه حتی ورای حمایت ایران از تروریسم است، و آن الگوی ایرانی نیروهای امنیتی خارج از کنترل حکومتی است، که به نظر من مهمترین چالشی است که رهبران جهان باید مقابل آن بایستند و در نهایت باید امیدوار بود رهبران ایران خود به این نتیجه برسند که این به نفعشان نیست.»
در ادامه این کنفرانس، امنیت انرژی و پیامدهای تغییرات اقلیمی از جمله دیگر چالشهایی عنوان شد که در سالها و دهههای آینده بر خاورمیانه سایه خواهد انداخت.
عایشه الشریحی، پژوهشگر مرکز تحقیق و مطالعات نفتی ملک عبدالله، نیز با اشاره به مرزها و منابع آمیخته کشورها، کمبود آب و غذا و انرژی در منطقه را جدا از چالش های امنیتی پیش روی خاورمیانه ندانست.