تصویب آموزش هفت زبان خارجی در مدارس: آموزش «اجباری» و انتخاب «اختیاری» است

آموزش زبان چینی هم به فهرست زبان‌های خارجی در مدارس ایران افزوده شد.

بر اساس تصمیم جدید وزارت آموزش و پرورش آموزش یکی از هفت زبان مورد تایید جمهوری اسلامی «اجباری» و انتخاب زبان «اختیاری» خواهد بود.

دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش گفته است که موسسات می‌توانند آموزش زبان چینی و غیره را به دانش آموزان تحت عنوان زبان خارجه مدرسه آموزش دهند.

محمود امانی طهرانی افزودن زبان‌های جدید بر اساس تقاضای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش و پرورش آغاز شده است.

به گفته او انتخاب یک زبان خارجی «اجباری» اما نوع زبان آن «انتخابی» است و عنوان زبان خارجی نیز می‌تواند تغییر کند که پیش‌تر زبان انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی بود و الان زبان عربی و چینی به آنها اضافه شده است.

دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش، در پاسخ به رایگان بودن یا نبودن آموزش زبان‌های خارجه به غیر از انگلیسی توسط موسسات، گفته است که «ما در این مصوبه وارد سطوح اجرایی نشدیم» و رایگان یا غیر رایگان بودن آن را به «تدابیر اجرایی وزارت آموزش و پرورش» واگذار کرده است.

حسن ملکی، رئیس سازمان آموزش وزارت آموزش و پرورش چهارشنبه ۱۳ مرداد ماه سال ۱۴۰۰ به خبرگزاری «ایسنا» از آموزش آزمایشی زبان‌های آلمانی و فرانسوی در پایه «هفتم» و بطور «محدود» خبر داده بود.

به گفته این مقام وقت وزارت آموزش و پرورش «چالش‌هایی» نیز وجود داشت که «تامین معلم برای اجرا و تدریس»، مهم‌ترین آنها است.

این اظهارات و اقدامات پس از آن در دستور کار قرار گرفت که علی خامنه‌ای در سال ۹۵ از اصرار بر آموزش زبان انگلیسی در مدارس انتقاد کرده و آن را «ناسالم» و «میراث دوران پهلوی» خوانده بود.

خامنه‌ای ۱۳ اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۵ در دیدار با جمعی از آموزگاران مدارس به جای آموزش انگلیسی، زبان‌های اسپانیایی، فرانسوی یا آلمانی و حتی زبان‌های کشورهای «پیشرفته‌ی شرقی» مانند چینی و ژاپنی را نیز برای آموزش پیشنهاد کرد.

خامنه‌ای «اصرار بر ترویج انحصاری زبان انگلیسی» در ایران انتقاد کرده و آن را ناسالم دانسته و گفته بود که «اکنون کار به جایی رسیده است که آموزش زبان انگلیسی به مهد کودک‌ها کشیده شده است.»

احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش ایران، فروردین ماه سال جاری گفته بود که محتوای کتاب‌های زبان با توجه به «نگاه» علی خامنه‌ای و «متناسب با فرهنگ و تمدن و آداب و رسوم ایران» بازنگری می‌شوند.

خبرگزاری فارس به نقل از او نوشت: «طراحی الگوی بومی زبان‌آموزی خارجی» طوری خواهد بود که تاثیرپذیری از «ارزش‌ها و فرهنگ‌های نهفته» زبان خارجی تحت فراگیری به کمترین حد برسد.

احمد محمودزاده گفت کتاب‌های درسی زبان به شکلی خواهند بود که «مکالمه، تصویر و یا هر چیز دیگری که ارائه می‌شود تماما متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی باشد.»

او بدون نام بردن از زبان خاصی افزود که طبق دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی و برای «شکستن انحصار زبان انگلیسی» زبان‌های دیگر نیز به پیشگامی مدارس غیردولتی وارد دروس خواهند شد.

۱۷ تیرماه اعلام شد که طبق مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش، در راستای اجرای سند تحول بنیادین، به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود تا علاوه بر زبان انگلیسی، نسبت به آموزش زبان‌های عربی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، روسی، اسپانیایی و چینی اقدام کند.