بازسازی و احیای شهر باستانی غلغله در بامیان

غلغله، شهری باستانی در مرکز ولایت بامیان در افغانستان، که قدمت آن به دوره شاهان غوری می رسد بازسازی می شود. غلغله یکی از هشت اثر تاریخی ولایت بامیان است که به عنوان میراث فرهنگی جهان در سازمان یونسکو ثبت شده است.

بر اساس روایات تاریخی این شهر پیش از سال 1221 میلادی ارگ ولایت بامیان بوده و شاهان غوری از این مکان حکمروایی می کرده اند.

اکنون از این شهر غیر از برج های ویران شده و دیوارهای فرو ریخته چیزی نمانده است. اما، مسئولان موسسه آیکوموس آلمان می گویند بقایای این شهر، شامل برج ها، رواقهای گنبدی و دیوارهای عظیمی که به عنوان موانع حملات دشمن بود را مرمت و بازسازی می کنند.

انجنیر مجتبی میرزایی، که مسئولیت فنی ترمیم شهر غلغله را تحت نظر موسسه آیکوموس آلمان بر عهده دارد می گوید تا یک سال دیگر مهم ترین بخش های این شهر ترمیم کاری می شود: «کار مرمت، بازسازی و تحکیم کاری این شهر با بودجه 1.2 میلیون دلار از کمک های کشور ایتالیا صورت می گیرد.» او همچنین از کشف چند نقطه باستانی جدید در دل این شهر خبر داده است.

حاجی حسین یکی از ساکنان ولایت بامیان، که در کار مرمت مشارکت دارد می گوید: «بازسازی دوباره مخروبه های شهر غلغله توجه گردشگران بیشتر را جلب می کند که هم برای مردم مفید است و هم برای دولت افغانستان.»

خیرالله حمیدی، ساکن ولایت پروان که از این شهر دیدن کرده است می گوید: «معماری که در دیوارهای این شهر بکار رفته است و برج های بلند این اثر تاریخی توجه هر گردشگری را به خود جلب می کند.»

کبیر دادرس، رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت بامیان نیز مرمت این شهر تاریخی را به منظور توسعه گردشگری در این ولایت با اهمیت توصیف می کند: «با مرمت و بازسازی گنبدها و برج های این شهر گردشگران بیشتری از بامیان دیدن خواهند کرد.»

​قبلا صدها اثر باستانی از کاوشگری های باستان شناسی توسط زمریالی طرزی، باستان شناس افغان بدست آمده اما در محل نامناسبی نگهداری می شوند.

مسوولان اداره اطلاعات فرهنگ بامیان نیز از نبود موزه و محل مناسب برای نگهداری و به نمایش گذاشتن آثار تاریخی کشف شده در این ولایت شکایت می کنند.

براساس روایات تاریخی، شهر غلغله در سال 1221 میلادی، توسط لشکریان مغول به فرمان چنگیز تخریب شد.