تاثیر توافق ژنو بر بازارهای جهانی

در پی توافق ایران با کشورهای عضو گروه ۵+۱، بهای نفت کاهش یافته، بهای دلار در بازارهای جهانی افزایش یافته، و بهای سهام خطوط هوایی اروپایی افت کرده است.
بهای نفت در پی توافق تاریخی ژنو در خصوص فعالیت های هسته ای ایران کاهش پیدا کرده است. به رغم آن که این توافق کوتاه مدت و موقت است، برخی تحلیلگران باور دارند که در نهایت می تواند به افزایش میزان عرضه نفت در عرصه جهانی بیانجامد.

در پی این توافق، بهای نفت کاهش یافته، بهای دلار در بازارهای جهانی افزایش یافته، و بهای سهام خطوط هوایی اروپایی افت کرده است.

با آن که انتظار نمی رود که میزان صادرات نفت خام ایران به این زودی افزایش یابد، میسوین ماهش، تحلیلگر انرژی، در گفت و گویی با صدای آمریکا می گوید توافق موقت ایران با غرب، نگرانی بسیاری را از کندی پالایش و عرضه نفت و در نتیجه کمبود آن، کاهش داده است.

ماهش می گوید با توجه به آن که میزان عرضه نفت لیبی طی چند ماه اخیر روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه کاهش پیدا کرده، میزان عرضه نفت عراق نیز ۳۰۰ هزار بشکه کمتر از قبل است، این تحول می تواند به افزایش میزان نفت موجود در بازار جهانی کمک کند.

توافق میان ایران و کشورهای عضو گروه ۵+۱ حاکی از آن است که میزان صادرات نفت ایران می تواند تا یک میلیون بشکه در روز باشد. مایک اینگرام که تحلیلگر بازار سرمایه است، به صدای آمریکا می گوید امید می رود که کاهش از شدت تحریم ها علیه ایران، در نهایت به آن منتج شود که میزان نفتی که ایران به بازار جهانی عرضه می کند، افزایش پیدا کند.

رایان لوییس، تحلیلگر اقتصادی، می گوید خودروسازانی که با ایران قرارداد داشته اند، از این توافق منفعت خواهند برد. وی می گوید:‌«رنو و پژو که طی سال های اخیر حضور فعالی در ایران داشته اند، در پی تشدید تحریم ها در سال ۲۰۱۱ متضرر شدند، اما اکنون و با مفاد توافق اخیر ژنو، از این حضور فعال سود خواهند برد. این به ویژه در مورد پژو صادق است.»

مفسران اقتصادی معتقدند که کاهش شدت تحریم ها می تواند به بهبود وضعیت صنعت خودروسازی ایران منجر شود و به میزان درآمد زایی ایران از منبع نفت، کمک شایانی خواهد کرد.