گروه طالبان که از ساعات ابتدایی صبح دوشنبه حملات وسیعی را در بخشهای مختلف شهر قندوز در شمال افغانستان آغاز کرد، پس از حدود ۱۲ ساعت درگیری با نیروهای امنیتی آن شهر را به طور کامل به تصرف خود در آورد.
پیشتر سرور حسینی سخنگوی پلیس ولایت قندوز به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود نیمی از شهر قندوز، مرکز ولایتی با همین نام، به تصرف طالبان در آمده است، با این حال مقابله نیروهای دولتی با حملات هماهنگ آن گروه که از ساعت ۳ بامداد آغاز شد همچنان ادامه دارد.
سقوط شهر قندوز شکست عمدهای برای کابل محسوب می شود که بدون کمک نیروهای ایالات متحده و ناتو، به تنهایی به مقابله با شورشیان در افغانستان ادامه میدهد. در عین حال نخستین موفقیت عمده طالبان از سال ۲۰۰۱ میلادی و حمله نظامی آمریکا در آن کشور است.
طالبان پیشتر ادعا کرده بود که مراکز دولتی و مرکز شهر قندوز را تصرف کرده است، اما وزارتخانههای کشور و دفاع افغانستان ضمن تکذیب پیشروی طالبان، گفتند این گروه تنها پیشروی محدودی در حومه قندوز داشته است.
با این حال بنا بر گزارش ها، پیکارجویان طالبان در حملاتی که بعد از ظهر دوشنبه انجام دادند، موفق به تصرف شهر شدند. صدیق صدیقی سخنگوی وزارت کشور افغانستان در گفتگو با آسوشیتدپرس تایید کرد که "شهر قندوز به دست طالبان افتاده است."
خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنین به نقل از ساکنان قندوز نوشت، شورشیان طالبان پس از ورود به میدان اصلی شهر اقدام به پاره کردن تصاویر اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان و دیگر مقامات ارشد دولتی کردند و پرچم خود را بر فراز ساختمانهای شهر برافراشتند.
آنها همچنین زندان مرکزی شهر را به اشغال خود در آوردند و بیش از ۶۰۰ زندانی، از جمله ۱۴۰ عضو طالبان، را آزاد کردند. در همین حال بسیاری از ساکنان قندوز برای فرار از شهر، در میانه این درگیریها در تلاش هستند تا خود را به فرودگاه برسانند.
به گزارش خبرنگاران محلی که در ولایت قندوز حضور دارند، فرودگاه شهر قندوز و مرکز فرماندهی پلیس، تنها مراکز دولتی هستند که همچنان در کنترل نیروهای امنیتی افغانستان قرار دارند.
وزارت دفاع افغانستان پیش از ظهر دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد که دست کم ۳۵ پیکارجوی طالبان در نبرد با نیروهای امنیتی کشته شدهاند. با این حال آماری از تلفات نیروهای دولتی در درگیریهای امروز ارائه نشده است.
به گفته سخنگوی وزارت داخله یا همان وزارت کشور افغانستان، نیروهای امنیتی که اوایل امسال موفق شدند حملات عمده طالبان در ولایت قندوز را مهار و از پیشروی آنها جلوگیری کنند، به اطلاعاتی درباره برنامهریزی طالبان برای انجام حملات جدید دست یافته بودند.
با این حال آقای صدیقی اذعان کرد، با وجود آن که نیروهای امنیتی برای این حملات آماده شده بودند، اما آمادگی لازم برای رویارویی با حملاتی با این ابعاد که به صورت هماهنگ در ۱۰ نقطه مختلف شهر انجام شد، را نداشتند.
شهر قندوز، یکی از مراکز عمده تولید گندم و دیگر مواد غذایی در افغانستان است و یکی از ثروتمندترین شهرهای آن کشور به شمار میرود.