یک عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی از خارج شدن ۶۸ هزار معلم از سیستم آموزشی ایران در ابتدای شروع سال تحصیلی و وجود ۱۰۰ هزار کلاس درس بدون معلم خبر داد.
محمد وحیدی در گفتگو با وب سایت «رویداد ۲۴» چالش کمبود معلم را جدی دانست و افزود که ۲۳ هزار معلم خرید خدمات آموزشی داشتیم و در سال جاری، آنها را از ورود به کلاس درس منع کردند.
او از آنچه «اراده نمایندگان برای استیضاح وزیر آموزش و پرورش» نامید، خبر داد و گفت تاکنون ۳۵ امضا برای این کار جمعآوری شده است.
پیش از این، محمدتقی فلاحی، دبیر کانون صنفی معلمان تهران، در پی انتشار خبر کمبود معلم برای ۲۳ هزار کلاس درس، معادل حدود ۴۶۰ هزار دانشآموز، «کسری شدید بودجه آموزش و پرورش» را از عوامل اصلی این مسئله ذکر کرده بود.
همچنین ببینید: یک نماینده مجلس شورای اسلامی: ۱۵ تا ۲۰هزار مدیر مدرسه «به دلایل سیاسی و اعتقادی» اخراج شدهاندآقای فلاحی روز ۱۲ مهر در گفتگو با روزنامه اینترنتی «فراز آنلاین» تاکید کرده بود که بیتوجهی سیاستگذار به آموزش موجب شد که آموزش و پرورش در ۴۰ یا ۵۰ سال گذشته، منابع مالی کافی را دریافت نکند و با «کسری بودجه سنگین» مواجه شود.
به گفته دبیر کانون صنفی معلمان تهران، کسری بودجه موجب شد که دولت از انجام وظایف اولیهاش، از جمله آموزش رایگان پا پس کشیده و تامین این کمبود را به خانوادههای دانشآموزان تحمیل کند.
اصل ۳۰ قانون اساسی تاکید می کند که «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفائی کشور بهطور رایگان گسترش دهد.»
معلمان و تشکل های صنفی آنان بارها خواستار اجرای این اصل شده اند.
بر اساس گزارش رسانه ها در ایران، رضا مرادصحرایی، وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، کمبود ۲۰۰ هزار معلم را تائید کرده و وعده داده که علاوه بر جذب ۷۵ هزار معلم جدید، کمبودها از طریق بهکارگیری بازنشستگان و دانشجویان سال های آخر دانشگاه فرهنگیان جبران خواهد شد.
همچنین ببینید: وزارت آموزش و پرورش مدعی ورود ۲۵ هزار معلم جدید از ابتدای آبان شداز سوی دیگر، فشارهای حکومت بر فعالان صنفی معلمان در سالهای گذشته به ویژه پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تشدید شده، شماری از آنها بازداشت و زندانی شده یا با احکامی همچون بازنشستگی اجباری، اخراج، تعلیق و مصادره اموال مواجه شدهاند.
کمبود معلم در مدارس به جایی رسیده است که وبسایت «شبکه شرق» در مهر ماه در گزارشی به معضلات کمبود معلم در مدارس ایران پرداخت و نوشت که برخی از مدیران مدارس از خانوادهها خواستهاند تا سرکلاس درس حاضر شوند و درسهای سال گذشته را برای دانشآموزان مرور کنند.
بر اساس این گزارش، مشکل کمبود معلم در پایههای مختلف روی داده است و این کمبود مربوط به یک مقطع تحصیلی خاص نیست. این گزارش تاکید کرد که نه تنها معلم، بلکه مدیر و معاون هم در برخی مدارس وجود ندارد.
روز اول مهر گزارشهایی منتشر شد که نشان میداد در اوج بحران کمبود معلم؛ وزارت آموزش و پرورش از ادامه کار با «دانشجو معلمها» جلوگیری کرده بود.
حاشیههای کمبود معلم به مجلس هم کشیده شد و حسینعلی حاجی دلیگانی، یکی از نمایندگان مجلس، روز ۲۳ مهر در جلسه علنی خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، گفت: «شما از قول وزیر آموزش و پرورش گفتید مشکل کمبود معلم در تمام مدارس حل شده اما این اتفاق رخ نداده است.»
محمدباقر قالیباف نیز گفت قرار شده که جلسهای «غیررسمی» با وزیر آموزش و پرورش برگزار شود.
قبل از آن، باشگاه «خبرنگاران جوان»، وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی، روز ۱۵ مهر در گزارشی نوشته بود که «شهروند خبرنگارهای ما با ارسال پیام از اقصی نقاط کشور از کمبود معلم در برخی از مدارس خبر دادند و از مسئولان درخواست رسیدگی کردند.»
کمبود معلم و وعدههای مقامات جمهوری اسلامی برای «تامین معلم» برای کلاسهای بیمعلم در حالی گریبان سیستم آموزشی ایران را گرفته است که فرهنگیان و معلمان در سالهای اخیر بارها برای تحقق مطالبات صنفی و معیشتی خود دست به تجمعهای اعتراضی زدند و سیاستهای حاکم بر آموزش در کشور را مورد انتقاد قرار دادند.
این اعتراض های مسالمت آمیز با برخوردهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی مواجه شده است و شماری از آنان زندانی و یا اخراج شده اند.