یک مقام دولتی: ۳۰ درصد قنات‌های کشور در ۱۰ سال اخیر خشک شده‌اند

یک مقام مسئول می‌گوید که ۳۰ درصد آب قنات‌ها خشک شده است.

رضا سرافرازی مدیرکل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه بر اثر خشکسالی‌ها ۳۰ درصد آب قنات‌ها در ۱۰ سال اخیر خشک شده است، گفت: «حدود ۵۰ درصد نیز با کم آبی مواجه هستند.»

به گفته او ۴۱ هزار رشته قنات به طول ۴۱ هزار کیلومتر در کشور وجود دارد که به طور متوسط سالانه بین ۴ تا ۶ میلیارد متر مکعب آب از این منابع استحصال می‌شود.

وضعیت قنات‌ها و سدها و منابع آب زیرزمینی در ایران بواسطه برداشت‌های بی رویه و عدم مدیریت آبی صحیح به بحران کشیده شده است و پیش بینی می‌شود در سالهای پیش رو مهمترین چالش در ایران تامین آب شرب باشد.

پیش از این و در گزارش‌های فراوانی که در ماه‌های اخیر منتشر شده، بررسی‌ها نشان می‌دهد به رغم بارش‌های هفته‌های گذشته در مناطق مختلف ایران، حجم آب ۲۱ سد مهم برای مصارف شرب و کشاورزی کشور از اول مهرماه تا ۱۶ بهمن‌ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین ۲۵ تا ۷۵ درصد کاهش داشته است.

در این میان و بر اساس اعلام پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو ایران در اواخر بهمن ماه، ذخایر سدهای پنج‌گانه تهران کاهش ۸۲ درصدی داشته است. این گزارش نشان می‌دهد حجم ذخایر آب در سدهای پنج‌گانه تهران ۲۳۴ میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با ۳۱۶ میلیون مترمکعب مدت مشابه سال گذشته، کاهش ۸۲ میلیون مترمکعبی داشته است.

غیر از تهران، حجم آب در ۲۱ سده مهم ایران از جمله در استا‌نهای مازندران، مرکزی، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، و خوزستان کاهش داشته است.

افزایش بحران‌های زیست محیطی ایران در حالی اتفاق می‌افتد که در آخرین بودجه پیشنهادی دولت که در حال حاضر در مجلس در حال بررسی است، سهم محیط زیست در لایحه بودجه سال آینده تنها دو دهم درصد است.

در این زمینه پیش از این، رضا انجم شعاع، معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امورمجلس سازمان حفاظت محیط زیست به خبرگزاری دولتی «ایسنا» گفته بود: برای اجرای قوانین و مقررات و حفاظت از مناطق چهارگانه نیاز است که بودجه محیط زیست از «۶۸۰ میلیارد تومان» به «۳۷۰۰ میلیارد تومان» ارتقا یابد.

او تاکید کرده بود که برای اجرای بسیاری از برنامه‌ها سهم بودجه محیط زیست باید از «۱۸ صدم درصد» به «نیم درصد» از کل بودجه افزایش یابد اما بودجه پیشنهادی برای ۱۴۰۲، تنها «دو دهم درصد» است.