تایمز اسرائیل: حوادث اخیر جنگ پنهان ایران را آشکارتر کرد

عکس آرشیوی از قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران (چپ) و جهاد مغنیه فرزند عماد مغنیه از اعضای ارشد حزب الله لبنان

افزایش تنش بین اسرائیل و ایران، بویژه در پی حملات متقابل اخیر در سوریه، موضوعی است که روزنامه «تایمز اسرائیل» به آن پرداخته و آن را عاملی برای فاش شدن «جنگ‌های پنهانی» ایران دانسته و می‌نویسد این حوادث منجر به ظهور «شبکه پیچیده‌ای از جنگ‌های منطقه‌ای» می‌شود.

به باور میچ گینزبورگ نویسنده این مقاله، سلسله ترورها و حملات اخیر در چند کیلومتری مرزهای اسرائیل و جنوب لبنان، بخشی از سایه‌هایی که جنگ حزب الله لبنان علیه اسرائیل را می‌پوشاند، را به کنار زده و در عین حال نقش منطقه‌ای ایران را برجسته کرده و بر پرسشی دیرینه درباره وابستگی‌های این گروه شیعه به هم‌کیش و حامی مذهبی خود، یعنی ایران، تاکید گذاشته است.

این روزنامه اسرائیلی می‌افزاید شواهد اینک بویژه بیشتر نمایان است؛ هنگامی که اسرائیل از بیرون نظاره‌گر مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی است که پیوسته نقش ایران در دامن زدن به بی ثباتی در سراسر منطقه را نادیده گرفته است.

نویسنده مقاله در نگاهی به رویدادهای اخیر می‌گوید، بنا به گزارش‌ها، اسرائیل روز ۱۸ ژانویه ۲۰۱۵ (۲۸ دی ماه ۱۳۹۳) با وضعیتی روبرو شد که ایجاب می‌کرد اقدامی صورت بگیرد. تیمی از فعالان ارشد حزب الله همراه با افسران نیروی قدس سپاه ایران، با دو خودرو به اهدافی در نزدیکی مرز سوریه نزدیک شدند.

موشه یعلون وزیر دفاع اسرائیل هفته پیش روشن کرد که اسرائیل کاملا آگاه بود یک ژنرال ایرانی در میان آنها است. به گفته او اسرائیل همچنین می‌دانست که حزب الله و ایران مشترکاً سرگرم ساختن شبکه‌ای برای حمله به اسرائیل از خاک سوریه هستند.

بعد گزارش رسید که یک هواپیمای اسرائیلی این خودروها را هدف گرفت، و جهاد مغنیه از اعضای ارشد حزب الله و فرمانده ایرانی، و در مجموع ۱۲ نفر، در این حمله کشته شدند.

به نوشته تایمز اسرائیل ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برای تسهیل عملیات انتقامجویانه سریع، دو نفر از فرماندهان خود را به لبنان اعزام کرد. حمله تلافی‌جویانه حزب الله، روز ۲۸ ژانویه ۲۰۱۵ (۸ بهمن ۱۳۹۳) صورت گرفت، زمانی که حزب الله پنج موشک هدایت شونده ضدتانک به یک واحد گشت‌زنی نظامی اسرائیل شلیک کرد.

هدف این حمله، یعنی سرباران اسرائیلی، و نیز مکان حمله در امتداد جناح غربی مرز مورد اختلاف دو طرف، به دقت انتخاب شده بودند؛ اما به دلیل کارایی ضعیف عملیات، و همینطور بخت بلند نظامیان اسرائیلی، فقط دو سرباز جان خود را از دست دادند.

در این گزارش گفته می‌شود قاسم سلیمانی تقریبا در همان زمان بر سر مزار جهاد مغنیه زانو زده بود و قران می‌خواند. او به جهاد و پدرش عماد معنیه، که در فوریه سال ۲۰۰۸ میلادی (بهمن ماه ۱۳۸۶) کشته شد، بسیار نزدیک بود. این حرکت، در میان تنش‌های منطقه‌ای جاری، همچنین این موضوع را برجسته می‌سازد که چگونه گرایش‌های مذهبی و قومی به جای گرایش‌های ناسیونالیستی، پیوندهای منطقه‌ای را شکل می‌دهند.

نویسنده مقاله تایمز اسرائیل، گروه حزب الله لبنان را یک عامل نفوذ ایران در آن منطقه دانسته و می‌گوید آیت االه علی خامنه‌ای در سال ۱۹۹۰ گفته بود که نیروی قدس ماموریت دارد سلول های حزب الله را در سراسر جهان ایجاد کند.

وزیر دفاع اسرائیل، که از دیر باز گفته است تمرکز گفتگوهای هسته‌ای با ایران بسیار محدود است، چند روز پس از حمله در قنیطره گفت «ما نیاز داریم در چارچوب گسسترده تری به این موضوع نگاه کنیم.»

وی محور حزب الله–تهران را بخشی از یک برنامه بزرگتر منطقه‌ای و جهانی که در سوریه، یمن، لبنان و منطقه خلیج فارس اجرا می‌شود، دانست و گفت «همراه با گفت و گو در باره تعداد سانتریفیوژها، ایران سعی دارد جبهه‌های تروریستی علیه اسرائیل و منافع غرب در خاورمیانه باز کند.»

نویسنده مقاله در ادامه به نقل از باسم عید، فعال حقوق بشر و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در اورشلیم، می‌گوید در حالی که نفوذ ایران در منطقه افزایش می‌یابد، نگرانی اصلی او تجدید مناسبات بین حزب الله و سازمان‌های تروریستی فلسطینی است. تلاش اخیر ایران برای ترغیب حماس به پشتیبانی از حزب الله، علیرغم درگیری‌ بین شیعیان و سنی‌ها، «اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها را بیش از همیشه به خطر می‌اندازد.»

با این حال، به عقیده پروفسور شلومو اشپیرو، کارشناس مسائل مربوط به حزب الله لبنان، علیرغم کنار رفتن سایه‌های ابهام، که دخالت ایران در منطقه را عیان می‌کند، حزب الله اساسا یک تشکل لبنانی است که «منافع، هویت و سیاست‌های خودش را دنبال می‌کند، و تنها یک بازوی انقلاب ایران در شام نیست.»