عملیات ارتش پاکستان علیه پیکارجویان طالبان، افغانستان را با سیل پناهجویانی روبرو کرده است که از نواحی مرزی وارد افغانستان می شوند. از آغاز این عملیات نظامی بیش از ۲۰۰ هزار پناهجوی پاکستانی راهی افغانستان شده اند.
این در حالی است که در دوران ناآرامی ها و حکومت طالبان بر افغانستان، حرکت پناهجویان در مسیری معکوس، از افغانستان به پاکستان، جریان داشت.
یکی از این اردوگاه های موقت که ۶۰ هزار پاکستانی را در خود جای داده است، در ۲۰ کیلومتری مرز پاکستان و افغانستان قرار دارد. حدود ۵۸ درصد از این پناهجویان کودک هستند.
پناهجویان پاکستانی در این اردوگاه در چادرهایی که دفتر کمیساریای پناهندگان سازمان ملل متحد آماده کرده است، زندگی می کنند.
بو شک مدیر دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در افغانستان درباره این اردوگاه و مهاجرت معکوس پناهندگان پاکستانی می گوید «از نیمه اول سال شمار زیادی پناهنده پاکستانی داشته ایم که از وزیرستان شمالی می آیند. ابتدا با ۱۰ هزار خانواده شروع شد. که حالا این تعداد به حدود ۳۰ هزار خانواده رسیده است».
او در ادامه می افزاید «این خانواده ها از حمایت مقام ها و ساکنان محلی برخوردارند. بیشتر پناهجویان پاکستانی در خوست و پکتیا در شرق افغانستان، در منزل همان افغان هایی مسکن دارند که زمانی، درهنگام نا آرامی ها در کشورشان، از مهمان نوازی پاکستانی ها بهره مند شده بودند.»
این پناهجویان خانه و کاشانه خود را رها کرده اند تا جان خود و خانواده شان را نجات دهند.
شاهبرام وزیر ، یکی از پناه جویان پاکستانی این اردوگاه است که از ترک سرزمینش می گوید «قبل از شروع عملیات نظامی علیه طالبان به ما اطلاع داده شد و فقط توانستیم خانواده و زن و بچه مان را جمع کنیم و دست خالی منطقه را ترک کنیم. تمام وسائل زندگی مان را جا گذاشتیم.».
دشواری حمایت و نگهداری از این پناهندگان تنها مسئله ای نیست که به مشکلات داخلی افغانستان افزوده می شود. مسئله امنیتی این پناهجویان بخش دیگری از نگرانی های مقام های افغان است.
آنها نگران هستند که پیکارجویان طالبان با استفاده از این موج پناهندگان وارد افغانستان شوند. با این همه مدیر دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در افغانستان این احتمال را رد می کند.
با این حال نیروهای امنیتی افغانستان این اردوگاه را به شدت کنترل می کنند. پناهجویان پاکستانی وضعیت خود را موقت می دانند و امیدوارند بتوانند هر چه زودتر با پایان درگیری ها به خانه خود بازگردند.
به گفته شاهبرام وزیر، یک پناهجوی پاکستانی «وقتی اوضاع تحت کنترل باشد و دولت اجازه دهد ما بر میگردیم. پاکستان خانه ماست، خانه پدران ماست، اینجا سرزمین ما نیست».
از خرداد ماه سال گذشته تاکنون ارتش پاکستان مواضع طالبان را به شدت درهم کوبیده است و به گفته مقام های ارتشی تاکنون هزاران پیکار جو کشته شده اند.