خبرگزاری رویترز در گزارشی در باره شرایط اقتصادی در ایران، می نویسد اکثر مردم تحت فشار مشکلات مالی و اقتصادی طاقت فرسائی قرار گرفته اند و امید به بهبود وضع اقتصادی را از دست دادهاند.
تحریمهای غرب بر سر برنامه اتمی مشکوک جمهوری اسلامی ایران و کاهش قیمت نفت صدمات عمدهای به اقتصاد شکننده ایران وارد آورده است. علیرغم ادعای حسن روحانی، رئیس جمهوری، قیمت اجناس بهویژه مواد خوراکی، آب و برق بالا رفته است. برخی از تحلیلگران میگويند اقتصاد ایران به موفقیت مذاکرات اتمی با غرب و بهویژه با آمریکا نیاز دارد. اما برغم وعدههای آقای روحانی برای پایان دادن به بنبست مذکرات با غرب، تهران هنوز بر سر فعالیتهای اتمی خود با غرب به توافقی نهائی دست نیافته است.
رهبران جمهوری اسلامی ایران مکرراً به مردم گفتهاند تحریمهای غرب و مشکلات اقتصادی ایرانیان را خودکفاتر و توانمندتر خواهد کرد.
مقامات اقتصادی دولت حسن روحانی نیز ابراز خوشبینی کردهاند که بهزودی اقتصاد کشور رونق خواهد گرفت، اما این گونه سخنان در بین بسیاری از مردم عادی ایران که درگیر تورم حاد، نرخ بالای بیکاری، و دستمزدهای پائین هستند، دیگر خریداری ندارد. رویترز از قول شهروندی نقل میکند که میگويد، با وعدهووعید نمیتواند برای خانواده و کودکان خود غذا فراهم کند.
شهروندان بهروشنی به وعدههای آقای روحانی امید بسته بودند و تصور میکردند که با پایان يافتن بنبست مذاکرات اتمی با غرب، اقتصاد کشور سروسامانی خواهد يافت.
هنوز توافقی با غرب صورت نگرفته است.
آقای روحانی که اکنون تقریبا نیمی از دوره ریاست جمهوریاش را پشت سر گذاشته است، نهتنها تندروهای سیاسی ایران را که مخالف هرگونه مذاکراه با آمریکا (یا شیطان بزرگ) هستند به خشم آورده، بلکه حتی اعتماد بسیاری از مردم فقیر و طبقه متوسط را که به امید آیندهای بهتر به وی رأی داده بودند، از دست داده است.
ایرانيان سالها با درآمد نفتی بالای کشور صدمات ناشی از تحریمهای غرب را تحمل میکردند، ولی اکنون با کاهش صادرات و تنزل ۶۰ درصدی قیمت نفت، وعدههای دولت در مورد بهبود وضع اقتصادی را مشکل باور می کنند.
برخی از اقتصاددانان میگویند بقای دولت روحانی به توافق با غرب و بهبود وضع اقتصادی وابسته است.
در تحلیلی خوشبینانهتر، شمار دیگری از تحلیلگران بر این باورند که رویدادهای چند ماه آینده از جمله توافق با غرب و افزایش قیمت نفت نقش عمدهای در بهبود وضع اقتصادی ایران خواهد داشت.